Scholieren leren via foto's over rechten van de mens (video)

Scholieren leren via foto's over rechten van de mens (video)
Scholieren leren via foto's over rechten van de mens (video) © oz
Gastles artikel 1

Mensenrechten

MIDDELBURG - De gastles begon met een introductie van Frans Vijlbrief van Amnesty International. Hij vertelde de leerlingen wat artikel 1 van de Mensenrechten inhoudt en waarom het belangrijk is dat deze rechten gewaarborgd worden. "Niemand is gelijk, maar iedereen is gelijkwaardig", concludeert hij. 

Fotoserie

Fotograaf Dennis Wisse was aanwezig om te vertellen over de opdracht van de fotowedstrijd. Het is de bedoeling dat de leerlingen een fotoserie maken van vier foto's, staand of liggend. De inhoud is aan de leerlingen zelf, zolang artikel 1 maar terug te vinden is. "Je kunt het zo groot maken als je zelf wilt", zegt Dennis. "Maar de truc is om het klein en simpel te houden."
© oz
Aan de slag
Na een korte uitleg, mochten de leerlingen zelf aan de slag met het bedenken van invalshoeken voor de fotoserie. En dat ging de leerlingen goed af. Al snel werden de eerste ideeën met de klas gedeeld. De nadruk lag daarbij natuurlijk op de gelijkwaardigheid. Zo was er een idee om medeleerlingen te fotograferen, omdat op de Nehalennia niet gediscrimineerd wordt. De leerlingen gaan de komende weken aan de slag om de foto's te maken.
Expositie
Een groot deel van de foto's wordt op 5 mei, tijdens het Bevrijdingsfestival in Vlissingen, tentoongesteld. Een jury kiest vervolgens met hulp van het publiek de beste foto's uit. Deze foto's zullen een plek krijgen in de expositie in ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland in Middelburg. Daarna zal de tentoonstelling door Zeeland reizen.