Lente! Warmste dag in maart ooit gemeten (video)

Lente! Warmste dag in maart ooit gemeten (video)
Lente! Warmste dag in maart ooit gemeten (video) © Ria Brasser

OOST-SOUBURG - — Marike Konings (@marikekonings)
">

Jel

In de speeltuin in 's -Gravenpolder dragen verschillende jongens en meisjes korte broeken. Ze spelen met de bal met boven hen de bomen in de bloesem. De kinderen zijn zo enthousiast dat ze een jel hebben bedacht: "Jel, jel, jel, de lente begint hier wel." Iets verderop op het bankje een moeder met korte mouwen. "Het heeft veel te lang geduurd. Lente. Heerlijk." 
Lente in 's Gravenpolder
Lente in 's Gravenpolder © OZ

Warmste dorp

In Westdorpe stond het vorige record op 20,7 graden, gemeten op 30 maart in 2014. In Vlissingen dateerde het vorige record uit 1911, toen het op 30 maart 18,5 graden was. 

Extreem bijzonder

Volgens weervrouw Margot Ribberink is het bijzonder dat het zo vroeg in het jaar al zo warm is. "Normaal is het gemiddeld 11 graden rond deze tijd van het jaar. Dit is extreem, het is gewoon het dubbele dan normaal." Het is volgens haar niet alleen de zon die voor de warmte zorgt, maar vooral de warme lucht die wordt aangevoerd. "Je voelt het ook als je buiten komt, het is gewoon warm."

Regen en kouder

Het is niet de verwachting dat er nog meer records gaan sneuvelen de komende dagen. Vrijdag start de dag met veel zon, maar in de middag trekt er meer bewolking de provincie in, van waaruit in de tweede helft van de middag een flinke bui kan vallen, verwacht Ribberink. Met een wisselvallige dag op zaterdag keert de lente op zondag weer terug, maar wel met lagere temperaturen.