Stedin koopt netwerkbedrijf van DELTA (video)

Stedin koopt netwerkbedrijf van DELTA (video)
Stedin koopt netwerkbedrijf van DELTA (video) © Omroep Zeeland
Verkoop Enduris

Netbeheerder

GOES - Stedin is als netbeheerder verantwoordelijk voor de regio's Zuid-Holland, Utrecht, regio Amstelland, Kennemerland, Noordoost Friesland en Weert. Daar komt binnenkort Zeeland dus bij. Voor de splitsing was het bedrijf onderdeel van Eneco.

Te koop

Enduris en onderhoudsdochter DELTA Infra stonden sinds eind 2016 in de verkoop. De verkoop is onderdeel van de opsplitsing van het concern DELTA N.V., met onderdelen als DELTA Retail, ZeelandNet en de verschillende energiecentrales zoals de gasgestookte Sloecentrale. Na de verkoop van het netwerkbedrijf blijven alleen de centrales over, onder de nieuwe naam PZEM blijven die in handen van de Zeeuwse gemeenten en de provincie.
Mogelijk banen weg bij DELTA Infra?
Mogelijk banen weg bij DELTA Infra? © OZ

Mogelijk banenverlies

De banen van de 650 mensen die werken bij de overgenomen onderdelen zijn nog in ieder geval tot en met 2021 gegarandeerd. In aanloop naar de bekendmaking van de overname was er de vrees dat de overname ten koste zou gaan van zo'n 300 arbeidsplaatsen als Enduris volledig opgaat in Stedin. De medewerkers zijn vrijdagochtend bij het hoofdkantoor van Enduris in Goes over de verkoop ingelicht.

Klimaatneutraal

Ook na 2021 lijkt de kans op een grote ontslaggolf klein. Volgens Stedin heeft het de nieuwe werknemers hard nodig. Want voor 2050 moet Nederland klimaatneutraal worden, de zogenoemde energietransitie, en daarvoor moet er veel werk worden verzet. "Daarvoor hebben we deze medewerkers hard nodig", zegt een woordvoerder van Stedin.

Tarieven omhoog?

Naast het verlies van banen werd er ook gevreesd voor hogere leveringstarieven voor gas en elektra. De belangenvereniging voor zakelijke energieverbruikers VEMW was bang dat de kosten zouden verdrievoudigen, wanneer de tarieven zouden worden gelijkgetrokken met die in het verzorgingsgebied van Stedin, wat grote delen van de Randstad beslaat.

'Stijging minimaal'

Enkele betrokken bedrijven, waaronder de Zeeuwse ziekenhuizen, zijn minder pessimistisch. Zij denken dat als er al sprake is van een stijging, die zeer minimaal zal zijn.

'Niet aan de orde'

Ook de nieuwe eigenaar Stedin zegt dat tariefverhoging voorlopig niet aan de orde zijn. Sowieso liggen de tarieven voor dit jaar vast. En eventuele verhogingen moeten worden verantwoord aan de Autoriteit Consument en Markt (CAM), dus kan het niet zomaar in één keer gelijkgetrokken worden met de tarieven in de Randstad.
De PZEM is terug - Fotomontage
De PZEM is terug - Fotomontage © Omroep Zeeland

Miljoenen voor PZEM

De verkoop van Enduris en DELTA Infra zorgt ervoor dat de spaarpot van energieproducent PZEM flink wordt gespekt. De verkoop van DELTA Retail en ZeelandNet bracht al 488 miljoen euro. De 450 miljoen euro die Stedin betaalt voor het Zeeuwse netwerkbedrijf komt daar bovenop.

Overleven

Met dat geld kan PZEM de komende jaren de energiecentrales laten draaien. Alleen de kerncentrale en de Sloecentrale samen zijn al goed voor een jaarlijks verlies van zo'n 50 miljoen euro. Door slechte omstandigheden op de energiemarkt, is de verwachting dat er pas in 2021 weer wat geld verdiend kan worden met de productie van stroom.