Zeeuwse overheden blijven betrokken bij toekomst van Zeeuws netwerk

Gedeputeerde Carla Schönknecht
Gedeputeerde Carla Schönknecht © Omroep Zeeland

Stichting

MIDDELBURG - Volgens provinciebestuurder Carla Schönknecht komt er een stichting die de contacten tussen de Zeeuwse gemeenten en de provincie en de koper Stedin moet gaan onderhouden.
ITEM Enduris Schonknecht

Duurzame energieopwekking

Het netwerk zal de komende jaren ingrijpend moeten veranderen om de transitie naar duurzame energieopwekking mogelijk te maken. Om mee te praten over de manier waarop dit gedaan wordt, willen de Zeeuwse overheden ook na de overname blijven overleggen met Stedin en zijn aandeelhouders. Hoe die stichting vorm moet krijgen wordt nu onderzocht.

Belangrijke afspraken

Volgens Schönknecht zijn er bij de overname van Enduris belangrijke afspraken gemaakt. "De werkgelegenheid moet geborgd blijven, de economische toegevoegde waarde dat is een belangrijk element voor Zeeland en we hebben hier een Zeeuwse energieopgave en een energietransitie. Daar blijven wij wel graag over met Stedin in gesprek."
Mogelijk banen weg bij DELTA Infra?
Mogelijk banen weg bij DELTA Infra? © OZ

Baangarantie

Met de werkgelegenheid lijkt het vooralsnog wel goed te zitten. In eerste instantie behouden alle 650 medewerkers van de onderdelen die worden overgenomen hun baan. Ze hebben een baangarantie tot en met 2021. En ook daarna lijkt het er volgens de nieuwe eigenaar Stedin niet op dat er een grote ontslaggolf aan zit te komen, omdat de werknemers hard nodig zijn voor de werkzaamheden die eraan zitten te komen.

Marktconform

Als alle aandeelhouders voor half juni akkoord gaan met het voorgestelde bod van 450 miljoen euro, dan zal Enduris per 1 juli in handen komen van Stedin. Schönknecht noemt dat een 'marktconform bod', waarmee de verlieslijdende energieproducent PZEM de komende jaren mee vooruit kan.

Een miljard euro in kas

Het enige wat er nog in Zeeuwse handen overblijft van het voormalige DELTA is de energieproducerende tak. Dat gaat verder onder de naam PZEM. Dankzij deze overname en de eerdere verkoop van DELTA Retail en ZeelandNet heeft dat bedrijf nu ruim een miljard euro in kas.
De PZEM is terug - Fotomontage
De PZEM is terug - Fotomontage © Omroep Zeeland
Verlieslatend
​Dat lijkt veel geld, maar volgens Schönknecht is de PZEM er daarmee nog niet. "Hiermee is de PZEM voorlopig financieel gedenkt, maar de verlieslatendheid is niet gered. De kerncentrale en gascentrales blijven verlies draaien."

'Totaaloplossing'​
​De kerncentrale en de Sloecentrale zijn samen goed voor een jaarlijks verlies van zo'n 50 miljoen euro. ​Het uitkeren van dividend is nu dan ook zeker nog niet aan de orde, vindt ​Schönknecht. "Voor we aan dividend kunnen denken, moeten we eerst met een blijvende totaaloplossing komen."​

​Lees ook:
​- ​OR: overname Enduris goede deal voor medewerkers
​- ​Stedin koopt netwerkbedrijf van DELTA
​- ​Te koop: stabiele Zeeuwse netbeheerders