'Ploffen' of 'rollen' op het strand van Zoutelande (video)

'Ploffen' of 'rollen' op het strand van Zoutelande (video)
'Ploffen' of 'rollen' op het strand van Zoutelande (video) © Omroep Zeeland
jeu de boules strandtoernooi

Ludiek idee

ZOUTELANDE - Het toernooi is ontstaan uit een ludiek idee van Club Jeu de Boules uit Middelburg om eens op een ander veld te spelen dan de daarvoor speciaal aangelegde banen. Daarnaast wilde de vereniging met dit toernooi ook andere mensen bereiken en overhalen om lid te worden van de vereniging. 

Uniek evenement

Nu 25 jaar later is het een uniek evenement waar niet alleen deelnemers uit Nederland op afkomen, maar ook uit België, Duitsland en Frankrijk. Tijdens deze jubileumeditie zit het weer ook mee: "Twee jaar geleden moesten we het afblazen, omdat het toen stormde en flink regende, " zegt Berend-Jan van Hoeckel van de Club Jeu de Boules. Dit jaar stonden er, mede door het mooie weer, ongeveer driehonderd fervente jeu de boulers op het strand. 

Flink aan de bak

Behalve een leuke afwisseling, moeten de deelnemers ook flink aan de bak afhankelijk van het stranddeel waar ze op spelen. Zo moeten de deelnemers die in het mulle zand, bij de duinen spelen zich meer concentreren op het werpen van de bal zodat hij goed 'neerploft'. Terwijl op het harde zand, bij de vloedlijn, de bal meer gerold moet worden, "maar niet te hard, want hij rolt hier veel makkelijker te ver door", zegt een vrouw die haar bal net het speelveld uit zag rollen. 
Spelers in het mulle zand moesten de bal meer werpen dan rollen
Spelers in het mulle zand moesten de bal meer werpen dan rollen © Omroep Zeeland

Leuke afwisseling

Hoewel het voor de afwisseling leuk is om eens op een ander veld te spelen, hebben veruit de meeste deelnemers een voorkeur voor een traditionele jeu de boules baan,"want dat is toch makkelijker".
Speciale strandballen
Zo vlak bij het water is het risico aanwezig dat de ballen het zoute water inrollen, waar de ballen uiteindelijk van gaan roesten. Daarom heeft een deelnemer uit Kaatsheuvel speciale strandballen voor vandaag. "Mijn andere mooie ballen heb ik thuis gelaten, want dat zou toch zonde zijn." De ballen waar hij zondag mee speelt, legt hij vanavond in een bak met cola om verder roestvorming te voorkomen.