Mensenrechtverdediger komt tot rust in Middelburg (video)

Mensenrechtverdediger komt tot rust in Middelburg (video)
Mensenrechtverdediger komt tot rust in Middelburg (video) © Mensenrechtenverdediger voor drie maanden in Middelburg
onderdak mensenrechtenverdediger
MIDDELBURG - Energie
Middelburg wil door mee te werken aan dit programma mensenrechtenverdedigers uit heel de wereld op adem laten komen in Zeeland. 

Straffeloosheid
Janak Bahadur Raut (44 jaar) is een mensenrechtenverdediger uit Nepal. Hij is de oprichter en voorzitter van de “Conflict Victims’ Society for Justice-Nepal. "Met zijn werk probeert hij personen van wie de mensenrechten worden geschonden te helpen met het vinden van hun stem", aldus wethouder Saskia Szarafinski. Ook strijdt Raut tegen onrechtvaardigheid en de cultuur van straffeloosheid.

Stem van Nepal
Raut is dankbaar voor zijn ontvangst. Hij hoopt de stem van Nepalese onderdrukten te kunnen zijn. Mensen van wie familieleden zijn verdwenen, gemarteld. Zelf is hij ook gemarteld. Met bamboestokken geslagen en er is warm water in zijn neus gegoten. Alle tegenslagen maken hem juist sterker in zijn boodschap voor rechtvaardigheid en rechten , zegt Raut.  
Mensenrechtenverdediger voor drie maanden in Middelburg
Mensenrechtenverdediger voor drie maanden in Middelburg © OZ
Rust
Hij gaat lezingen geven, onder meer aan studenten van de University College Roosevelt. Ook gaat hij naar Den Haag om daar met onder meer mensenrechtenactivisten te praten. Op de vraag of Nederland als klein land en Middelburg als relatief kleine gemeente iets voor zijn zaak in Nepal kunnen betekenen, antwoordt hij: "Zeker, het gaat om uitwisseling, praten en ook hier leren en dat weer mee terug nemen." Verder hoopt Raut hier ook tot rust te komen. "In Nepal is er geen veiligheid voor mij, voor mensenrechtenactivisten. Hier ben ik even veilig zijn en kan ik uitrusten."
Vierde keer
Na mensenrechtenverdedigers Svitlana Valko, Ninrew Dong en Hena Gul is Raut de vierde mensenrechtenverdediger die naar Middelburg komt. Shelter City is een initiatief van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en wordt landelijk gecoördineerd door de mensenrechtenorganisatie Justice and Peace.
Lees ook:
'Niks geleerd van de gruwelijkheden uit het verleden'
Pakistaanse mensenrechtenactiviste strijkt neer in Middelburg
In Middelburg even vrij van doodsbedreigingen

Trots
"Mensenrechtenverdedigers zoals de heer Raut doen hun werk in moeilijke omstandigheden", vervolgt Szarafinski. "Ik ben er dan ook trots op dat wij de heer Raut op deze bijzondere manier kunnen helpen. Wij bieden hem een veilig onderkomen om op adem te komen. "

Werkkamer
De University College Roosevelt en Justice and Peace stellen samen een programma samen. De UCR biedt Raut verschillende faciliteiten, zoals een werkkamer met computer, maar ook deelname aan colleges en excursies. Ook wordt hij begeleid door een student om contacten te leggen met de landelijke en internationale politiek zodat hij zijn netwerk kan verbreden.