Criminelen: 'Oost west, thuis best'

Inbraak (archief)
Inbraak (archief) © OZ

Thuisplegers

MIDDELBURG - Het Nederlandse gemiddelde voor deze mensen, die thuisplegers worden genoemd, is 55 procent. Behalve voornoemde grotere Zeeuwse steden zitten ook de verdachten in Tholen en Schouwen-Duiveland boven dit gemiddelde. In Middelburg en Goes blijken de thuisplegers onder het landelijke gemiddelde te liggen, respectievelijk 49 en 48 procent. De verdachten in Terneuzen en Vlissingen hebben niet het Nederlandse record. Hun collega's in Leeuwarden en Den Helder scoren nog hogere thuispleegpercentages.

'Doe iets'

Criminoloog Cyrille Fijnaut van Tilburg University is duidelijk. "Het percentage van 68 procent is erg hoog. Ik zou zeggen: Burgemeesters van Vlissingen en Terneuzen: Doe iets met die cijfers. Bekijk ze en kijk hoe je samen met justitie en politie ze omlaag kan brengen. Breng de criminelen in je gemeente in kaart bijvoorbeeld."

Niet verbaasd

Fijnaut is niet verbaasd over de cijfers. Onderzoeken wijzen al een halve eeuw hetzelfde uit, zegt hij. "Criminelen blijven graag in hun woonplaats of gemeente. Daar kennen ze de weg en kunnen ze zich verstoppen." Het gaat dan wel om relatief kleine vergrijpen als diefstal. Bij grotere acties zoals plofkraken, komen grotere netwerken kijken. "Dan gaan criminelen de weg op, 150-200 kilometer verderop of de grens over," aldus Fijnaut. 
Criminoloog Cyrille Fijnaut: "Burgemeesters Vlissingen en Terneuzen: doe iets met de cijfers"
Criminoloog Cyrille Fijnaut: "Burgemeesters Vlissingen en Terneuzen: doe iets met de cijfers" © Omroep Brabant
Cyrille Fijnaut: "Zeeuwse burgemeesters bestudeer cijfers en doe er iets mee"
Vergelijking
In onderstaande grafiek is de rangorde van de Zeeuwse gemeenten weergegeven. Klik op het tweede tabblad om te zien hoeveel verdachten er per gemeente waren in 2016. Ook daarin gaan Vlissingen en Terneuzen aan kop. 

Grafiek verdachten per gemeenten