Ze doen alles behalve écht blussen (video)

Ze doen alles behalve écht blussen (video)
Ze doen alles behalve écht blussen (video) © Omroep Zeeland
Jongste jeugdbrandweerlid

Tien

BURGH-HAAMSTEDE - Rinze van der Bijl uit Scharendijke is nu tien jaar en daarmee het jongste jeugdbrandweerlid van Zeeland. Hij begon toen hij negen was. "Mijn ouders zitten bij de grote mensen brandweer en daar wilde ik eigenlijk bij", legt Rinze zijn keus uit. Daar is hij nog te jong voor, maar hij leert het vak nu al bij de jeugdbrandweer.

Oefening

Ze oefenen iedere week met allerlei scenario's. De ploeg bestaat uit zes leden; een ploegleider, een pompbediende en twee blusteams van twee leden. Rinze zit in het eerst bluskoppel. Ze oefenen een brand in een timmerwerkplaats. Daarbij is ook een slachtoffer gevallen die moet worden gered en gereanimeerd. Alles gaat net als in het echt, al wordt er niet echt geblust en zijn de vlammen niet echt. 
Jeugdbrandweer Westerschouwen oefent een reanimatie
Jeugdbrandweer Westerschouwen oefent een reanimatie © Omroep Zeeland

Basis

Coördinator Jeroen van der Werfhorst begeleidt de oefening. "We zijn met deze groep bezig om de basisprincipes aan te leren", zegt Van der Werfhorst. Hij is zelf ook ooit begonnen als jeugdbrandweerlid en leerde daar ook de basis van het brandweerwerk.

Kweekvijver

Dat de jeugdbrandweer een kweekvijver is van toekomstig brandweertalent blijkt wel in de brandweerpost van Burgh-Haamstede. Terwijl Van der Werfhorst langs de jassen van de brandweervrijwilligers loopt concludeert hij dat ongeveer de helft van de mensen bij de jeugd is begonnen. Daarmee is de jeugdbrandweer van groot belang voor de toekomst van de brandweer in Zeeland.