'Als ik niet snel open mag, ga ik failliet aan jullie wetgeving' (video)

'Als ik niet snel open mag, ga ik failliet aan jullie wetgeving' (video)
'Als ik niet snel open mag, ga ik failliet aan jullie wetgeving' (video) © Omroep Zeeland
Libanese-bakker-ZNO170413CL

Bakkerij

VLISSINGEN - Het begon allemaal ruim twee jaar geleden. De Libanees El-Yemani is regelmatig in Nederland omdat hij hier familie heeft en de zakenman in hem zag een mooie kans om te investeren. "Het viel me op dat er best veel vraag is naar Libanees brood in de regio Zeeland", legt El-Yemani uit. "Er is in het noorden van Nederland één Libanese bakkerij en in België een stuk of vier, maar hier nog niet. Terwijl dit een ideale locatie is om de West-Europese markt te veroveren." 
Invest in Zeeland
De organisatie Invest in Zeeland - in het leven geroepen om buitenlandse investeerders naar Zeeland te trekken - is enthousiast en biedt aan El-Yemani te helpen met het aanvragen van vergunningen om in Vlissingen een Libanese bakkerij te beginnen. El- Yemani krijgt te horen dat de hele procedure 'tussen de 3 en 6 maanden' moet gaan duren. Maar dat blijkt iets te rooskleurig. Anderhalf jaar later staat er in een loods in Vlissingen voor ruim honderdduizend euro aan bakmachines en randapparatuur te verstoffen. 
Ibrahim el-Yemani
Ibrahim el-Yemani © Omroep Zeeland
El-Yemani heeft voor zijn bakkerij ook nog twee medewerkers uit Libanon nodig, die een werkvergunning moeten hebben om in Nederland te mogen werken. Hun vergunningen mogen pas worden aangevraagd als de bakkerij zelf groen licht heeft. Volgens advocaat Reinier Wolters, die gespecialiseerd is in arbeids- en migratierecht, struikelen te veel nieuwe ondernemers over de opeenstapeling van procedures. "Ik doe dit werk al tien jaar en heb al een aantal schrijnende gevallen gezien."
IND
Of El-Yemani's bakkerij open mag wordt bekeken door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. De aanvragen voor werkvisa voor hemzelf en zijn twee toekomstige buitenlandse medewerkers gaan naar de IND, de Immigratie- en Naturalisatiedienst. Beide instanties hebben laten weten geen commentaar te leveren op lopende zaken. Ook Invest Zeeland wil geen uitspraken doen over de bakkerij. Uit een rondvraag door Omroep Zeeland is wel gebleken dat buitenlandse bedrijven door de bank genomen stukken sneller open kunnen dan El-Yemani's bakkerij. Waar de vertraging bij de bakkerij precies in zit blijft onduidelijk. 
Ibrahim el-Yemani in zijn bakkerij.
Ibrahim el-Yemani in zijn bakkerij. © Omroep Zeeland

300.000 euro

El-Yemani staat het huilen ondertussen nader dan het lachen. "Ik heb voor ruim 300.000 euro geïnvesteerd in het startklaar maken van de bakkerij: het aansluiten van gas en licht, de huur van het bedrijfspand en de bakmachines die zijn geïmporteerd uit Libanon." En zijn geld is nu op. "Ik moet geld gaan verdienen om mijn investering terug te verdienen. De pot met geld is leeg, als dit nog lang duurt ga ik failliet aan jullie wetgeving en moet ik met lege handen terug naar Libanon."
Statushouders
De Walcherse sociale dienst Orionis kan bij de bakkerij vijf statushouders en vijf zogeheten taalbuddies plaatsen. "En dat is heel mooi, want statushouders zijn een lastige groep om te plaatsen, omdat ze de taal nog niet spreken en vaak laag opgeleid zijn", laat Hicham Nabil van Orionis weten. De bakkerij zou dus een aardige bijdrage kunnen leveren aan de Zeeuwse economie. "Maar dan moet ik wel eerst open mogen", bromt El-Yemani.