Porgy en Bess al 60 jaar een begrip (video)

Porgy en Bess al 60 jaar een begrip (video)
Porgy en Bess al 60 jaar een begrip (video) © OZ
Porgy en Bess 60 jaar
TERNEUZEN - Geschiedenis
De geschiedenis van Porgy en Bess startte in 1944 toen Frank Koulen uit Suriname naar Terneuzen kwam. Hij trouwde met Vera van den Bruelle en begon in 1957 een lunchroom. Hij noemde die 'Porgy en Bess', naar de Amerikaanse opera van George Gershwin uit de jaren dertig. De lunchroom ontwikkelde zich al gauw tot een muziekcafé met een smeltkroes aan stijlen met de nadruk op Franks favoriete muziek: jazz.

Hoogtepunten

In de loop der jaren slaagde Frank Koulen erin jazzmuzikanten van nationale en internationale naam en faam naar Terneuzen te halen. Porgy en Bess werd een begrip. Enkele hoogtepunten waren de optredens van Oscar Harris, Toots Thielemans, Chet Baker, Boy Edgar en Art Blakey. Porgy en Bess speelde ook een belangrijke rol in de ontwikkeling van festival Scheldejazz, dat vorig jaar fuseerde met het jazzfestival in Middelburg.
Vrijwilligers
Na zijn dood in 1985 werd door enkele vrienden de stichting Porgy en Bess in het leven geroepen. Vrijwilligers hielden de club levend. 

The Ploctones - Anton Goudsmit

Optredens

Tegenwoordig wordt er ongeveer tweemaal per week opgetreden in Porgy en Bess. Intussen komt er meer aan bod dan jazz en blues. Er is ook ruimte voor literatuur, klassieke muziek en toneel. Porgy en Bess biedt ruimte aan meer dan 200 bezoekers en trekt publiek uit heel Nederland en van ver over de grens.
Festival
De festiviteiten worden opgeluisterd met een jubileum-minifestival, met optredens van onder anderen Anton Goudsmit, Ambrose Akinmusire en de Belgische auteur Tom Lanoye.