Nooit meer vermist op zee door nieuw reddingsvest (video)

Nooit meer vermist op zee door nieuw reddingsvest (video)
Nooit meer vermist op zee door nieuw reddingsvest (video) © Omroep Zeeland
Reddingsvest vissers
VLISSINGEN - Noodsignaal
Het nieuwe type is zo gemaakt dat het niet in de weg zit bij het werk en makkelijk schoongemaakt kan worden. Maar misschien nog belangrijker: als iemand overboord slaat en het vest zich heeft opgeblazen, zendt het een noodsignaal uit dat opgepikt wordt door alle schepen in de buurt. Zo kan de drenkeling snel gelokaliseerd en gered worden.
Omwenteling bij de jeugd
Teun van Dam van belangenorganisatie Delta Zuid hoopt dat het dragen van een reddingsvest vanzelfsprekend wordt: "In het verleden droegen vissers niet tot nauwelijks reddingsvesten. Ik heb zelf 43 jaar gevist en er nooit eentje gedragen. De laatste tien jaar zie je een kleine omwenteling, vooral bij de jeugd. Zij generen zich er niet voor en zijn zich veel bewuster van de gevaren op zee." 
© Omroep Zeeland
Belangrijk om lichaam terug te vinden
Het ongeluk met de vissersboot Nieuwpoort 28 staat bij Teun van Dam in het geheugen gegrift. Op 1 maart 2011 kapseisde de boot voor de kust van Duinkerke. De drie Zeeuwse opvarenden werden nooit teruggevonden. "Het is haast zeker dat zij waren teruggevonden als ze het nieuw ontwikkelde reddingsvest met de signalering hadden gedragen. Het liefst vind je iemand bij leven natuurlijk, maar ook bij verdrinking is het ontzettend belangrijk voor de nabestaanden om het lichaam terug te kunnen vinden."
Fisherman saver
De Fisherman saver is samen met vissers ontwikkeld en voldoet dus aan hun wensen en eisen. Producentenorganisatie Delta Zuid heeft tweehonderd reddingsvesten voor haar leden besteld. Inmiddels zijn er 120 vesten uitgereikt aan met name Zeeuwse vissers. Het vest kost 410 euro, maar kan door de leden voor een gereduceerd tarief worden gekocht.