Ontpolderen Hedwigepolder kostte tot nu 5 miljoen euro

Ontpolderen Hedwigepolder kostte tot nu 5 miljoen euro
Ontpolderen Hedwigepolder kostte tot nu 5 miljoen euro © OZ
Hedwigepolder
Hedwigepolder © Omroep Zeeland

Advocaat

MIDDELBURG - De stukken waren met een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur opgevraagd door het advocatenkantoor dat de belangen behartigt van Gery de Cloedt, de eigenaar van de Hedwigepolder. Hij wil weten hoeveel de verschillende Nederlandse overheden hebben uitgegeven om de ontpoldering van de Hedwigepolder mogelijk te maken.
Verzet
De Cloedt verzet zich daartegen en op dit moment is de zaak in behandeling bij de Hoge Raad. De eigenaar van de Hedwigepolder wil weten hoe ver het Rijk wil gaan om de plannen met de polder door te zetten.

Vijf miljoen euro

De provincie heeft sinds 2014 ruim 120 rekeningen betaald die te maken hadden met kosten voor de Hedwigepolder. Dat is gebeurd met geld uit het Natuurpakket Westerschelde waar Nederland en Vlaanderen geld in hebben gestopt om de natuur langs de Westerschelde te herstellen. Zo is er 2,5 miljoen euro betaald voor het verleggen van leidingen in de polder. Als je alle rekeningen bij elkaar optelt, kom je uit op een bedrag van iets meer dan vijf miljoen euro. Maar dat bedrag ligt in werkelijkheid nog hoger. In het overzicht dat de provincie heeft vrijgegeven is een aantal bedragen onleesbaar gemaakt.

Duur

De Cloedt is overigens nog niet tevreden met deze informatie. Hij wil ook weten hoeveel geld de Rijksoverheid zelf al heeft uitgegeven aan voorbereidingskosten om de Hedwigepolder te ontpolderen. Ook het Rijk heeft al flinke bedragen uitgetrokken. Zo hebben de commissie Maljers en de commissie Nijpels uitgebreid onderzoek gedaan naar het onder water zetten van de polder. Vorig jaar werd al bekend dat de procedure om de Hedwigepolder te onteigenen de duurste onteigeningszaak ooit is voor de Nederlandse regering.