Zeeuwen kunnen veilig op hun balkon zitten

Zeeuwen kunnen veilig op hun balkon zitten
Zeeuwen kunnen veilig op hun balkon zitten © Omroep Zeeland
Goedgekeurde balkons in de Pasteurstraat in Kruiningen
Goedgekeurde balkons in de Pasteurstraat in Kruiningen © Omroep Zeeland
OOST-SOUBURG - Alles in orde
Onder meer in Oost-Souburg en Goes zijn inspecties aan balkons en galerijen uitgevoerd. Alles bleek in hier in orde te zijn. In een complex in Middelburg en Zierikzee volgen nog controles.

Doorgeroeste wapening
Aanleiding voor de onderzoeksverplichting naar de veiligheid van balkons en galerijen is een ingestorte galerijvloer in Leeuwarden in 2011. Door een doorgeroeste wapening, bezweek de galerij van de Antillenflat in Leeuwarden. Vijf etages daarvan stortten naar beneden. 
© Omroep Zeeland / Albert Vermeule
De grootste Zeeuwse woningcorporaties over de veiligheid van balkons:
l'Escaut woonservice: 6.500 woningen en appartementen in Vlissingen en Oost-Souburg 
In september 2016 hebben wij voor onze complexen een inspectie laten uitvoeren of er vrijdragende galerijvloeren en/of balkons aanwezig zijn. Uit de inspectie is gebleken dat wij dergelijke galerijvloeren en/of balkons niet in ons bezit hebben. Er geldt dus voor onze complexen geen onderzoeksplicht.

RWS: Goes, ruim 6.400 woningen in Kapelle en Noord-Beveland 
In totaal hebben wij dertig portiekflatwoningen aan de Jozef Israelstraat en Breitnerstraat in Goes met vrijdragende balkons. In 2013 hebben wij alle balkons laten beoordelen. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat de draagstructuur (beton/wapening) in orde en niet aangetast was. 

Zeeuwland: 4.000 woningen op Schouwen-Duiveland en 2.000 woningen op Walcheren (voorheen Woonburg)
Wij hebben een aantal complexen waarbij de plicht bestaat om deze te inspecteren. In de MA v.d. Puttestraat en Molenweg in Oost Souburg en de Plevierstraat en Vagerstraat in  Zierikzee is onderzoek uitgevoerd en geen betonrot of aantasting geconstateerd.  De galerijen en balkons van de Cranestraat te Zierikzee wachten nog op de rapportage, maar er is  geen aanleiding te veronderstellen dat er iets aan de hand is hier. 

Woongoed Middelburg, 6.500 woningen in Middelburg
Vanuit de nieuwe wet- en regelgeving hebben wij een onderzoeksplicht bij een complex met twaalf woningen in de Zusterstraat in Middelburg. De inspectie van de balkons in dit complex vindt in april plaats. Bewoners zijn hierover inmiddels per brief geïnformeerd. Vanuit de regelgeving is het niet noodzakelijk om andere galerijen in wooncomplexen te onderzoeken. We bekijken momenteel of we uit voorzorg nog andere complexen gaan onderzoeken.

R&B wonen, 4.300 woningen in Borsele en Reimerswaal
Wij hebben acht wooncomplexen in ons bezit die dateren van voor 1975. Deze complexen hebben geen uitkragende balkons of galerijen. De balkons liggen op en zijn ingeklemd op dragende muren. De galerijen worden ondersteund door stalen kolommen. De constructie van de complexen is identiek. De onderhoudsstaat van de ondersteunende kolommen is goed.

Stichting Clavis, 2.500 woningen in Terneuzen
Wij bezitten geen woningen met dit soort balkons.

Woongoed Zeeuws-Vlaanderen, 6.300 woningen in heel Zeeuws-Vlaanderen
Wij bezitten geen woningen met dit soort balkons. 

Woonstichting Hulst, 1.500 woningen
Wij bezitten geen woningen met dit soort balkons. 
© Hanneke van der Warf
Foto: Hanneke van der Warf

Vrijdragende balkons

In heel Nederland moeten ruim duizend complexen die gebouwd zijn in de periode tussen 1950 en 1970 geïnspecteerd worden op de veiligheid van balkons en galerijen. In die jaren zijn verschillende flats neergezet met zogenoemde vrijdragende balkons. Ze worden dus niet gesteund.

Niet meer op het balkon

In maart bleek dat in Venlo en Breda bewoners geen gebruik meer mochten maken van hun balkon vanwege constructieproblemen. Het gaat om betonnen balkonvloeren zonder draagconstructie eronder. In sommige gevallen blijkt de stalen constructie in het beton te zwak, of te zijn aangetast door roest.