Polman: Walvisstaart wel besproken, maar geen oplossing

Polman: Walvisstaart wel besproken, maar geen oplossing
Polman: Walvisstaart wel besproken, maar geen oplossing © Omroep Zeeland
Boek Staart van de Walvis
Boek Staart van de Walvis © OZ

Westerschelde

MIDDELBURG - De PVV stelde de vragen naar aanleiding van het Staart van de Walvis van oud-Statenlid Johan Robesin. Die schreef in het boek over een plan waarmee én de scheepvaart op de Westerschelde veiliger zou worden én de Hedwigepolder behouden zou kunnen worden. Volgens Robesin zou dat plan op papier zijn gezet en hij sprak in het boek zijn vermoedens uit dat de provincie het had weggemoffeld.
'Geen relatie Hedwigepolder'
Het dagelijks provinciebestuur heeft nu voor het eerst officieel gereageerd op het boek. Commissaris van de Koning Han Polman stelt dat het plan wel degelijk is besproken met toenmalig commissaris van de Koningin Karla Peijs en Rijkswaterstaat. "Maar in de stukken die wij hebben gezien is er toen geen relatie gelegd met de Hedwigepolder. Er is gesproken over de vraag of het voor de veiligheid op de Westerschelde beter was om de schepen niet zo dicht langs de kust te laten varen. Dat bleek toen niet mogelijk vanwege Natura 2000-richtlijnen. Daarna is het stil gebleven en is het niet meer aan de orde geweest."
© Omroep Zeeland
Complot
Dat oud-Statenlid Johan Robesin in zijn boek iets anders suggereert, is zijn goed recht, zegt Polman. "Iedereen mag van alles wat vinden en overal wat achter zoeken. Maar wij hebben niks te verbergen." Volgens Polman is de papieren variant van het plan, dat volgens Robesin ergens in een kast in het provinciehuis moet liggen, er niet. "We hebben overal gezocht en het is niet te vinden. We moeten uitgaan van wat we weten. En dat is wat ik nu vertel."