Zeeland maakt zich op voor herdenking Watersnoodramp

Zeeland maakt zich op voor herdenking Watersnoodramp
Zeeland maakt zich op voor herdenking Watersnoodramp © OZ
Morgen staat in het teken van herdenken, vandaag wordt er nog hard gewerkt om die bijeenkomsten voor te bereiden. Uitgebreid zal worden stilgestaan bij de ontstellende feiten van 65 jaar geleden.
De Ramp in indrukwekkende getallen gevat
Bij het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk begint morgen om 11 uur de Nationale Herdenking Watersnoodramp, in aanwezigheid van onder anderen Prinses Margriet en de minister van Infrastructuur en Waterstaat, Cora van Nieuwenhuizen. In samenwerking met de NOS zendt Omroep Zeeland de herdenking live uit op televisie, radio en internet.
Op tal van andere plaatsen in Zeeland zijn er morgen ook herdenkingen van de ramp van precies 65 jaar geleden.
<p>In de vroege ochtend van 1 februari 1953 braken op talloze plaatsen in het zuidwesten van ons land de dijken door en werden duizenden mensen in hun slaap door het water verrast. Een orkaan met windsnelheden van meer dan 135 kilometer per uur, in combinatie met een abnormaal hoge zeewaterstand, veroorzaakte de grootste natuurramp in ons land sinds de middeleeuwen. Uiteindelijk zouden 1.836 mensen de ramp niet overleven. Daarnaast werden 3.000 huizen en nog eens 300 boerderijen verwoest en kwam 200.000 hectare landbouwgrond onder water te staan. </p>
Vooruitlopend op de herdenking is er vanavond bij Omroep Zeeland op tv een speciaal avondprogramma. Vanaf 20.00 uur live vanuit het Watersnoodmuseum wordt er teruggeblikt op de Watersnoodramp met ooggetuigen, nabestaanden en betrokkenen. Mirjam van Wouwe en Martijn Katsman zijn de presentatoren.
<p>In januari 1953 telde Zeeland 279.000 inwoners, ruim 100.000 minder dan nu het geval is. Hoeveel Zeeuwen van <em>toen</em> zullen <em>nu</em> nog leven zijn en dus uit de eerste hand over de Ramp kunnen vertellen? ZB Planbureau heeft een schatting gemaakt op basis van het gemiddelde sterftecijfer en van de migratiecijfers. Het zijn er maximaal 50.000 die nu nog leven en 40.000 van hen zullen nu minstens 70 jaar oud zijn. Dus tijdens de ramp minstens vijf jaar, wat ongeveer de leeftijd is om je van een dergelijke ingrijpende gebeurtenis iets te herinneren. Weliswaar telt Zeeland nu veel meer 65-plussers (86.0000) maar velen van hen zijn na 1953 van buiten de provincie gekomen. Maar het is niet bekend hoeveel van die 40.000 overgebleven ooggetuigen daadwerkelijk toen in of nabij de getroffen polders woonden.</p>