'We vinden het doodeng om hand in hand te lopen' (video)

'We vinden het doodeng om hand in hand te lopen' (video)
'We vinden het doodeng om hand in hand te lopen' (video) © Omroep Zeeland
Veiligheid homo's

Vrees

SINT-ANNALAND - Deze hele week is er discussie over het hand in hand lopen door homo's of lesbiennes. Dit naar aanleiding van het in elkaar slaan van een homostel in Arnhem. Het echtpaar Vroegop begint er niet aan. Ze vrezen voor scheldpartijen of erger. Ze zouden wel hand in hand willen lopen, maar durven het niet. Niet in Sint-Annaland, maar ook niet ergens anders in het land.

Gay Pride

De terughoudendheid gaat zelfs zo ver dat Erik zich maar één moment kan herinneren dat hij hand in hand liep met zijn partner en zich prettig voelde. "Dat was op de Gay Pride in Amsterdam", legt hij uit. Toen voelde hij zich veilig genoeg om het te doen omdat er zoveel homo's en lesbiennes in de hoofdstad waren. Ook de andere bezoekers komen dan voor de Gay Pride naar Amsterdam.

Provocerend gedrag

Sommige mensen noemen hand in hand lopen door homo's 'provocerend gedrag'. Dat noemt Erik grote kolder. "Je bent niet provocerend als je je liefde wilt tonen. Uiteindelijk is er niks mooiers dan dat mensen van elkaar houden. Ze laten dat zien door hand in hand te lopen met elkaar. Je bent heel ver gezonken als je daar negatief op reageert."

Erger

Erik en Adriaanhopen dat ze ooit wel zonder angst elkaars hand vast kunnen houden op straat, maar ze zijn er sceptisch over. Zo is volgens Adriaan de tolerantie de afgelopen tien jaar zelfs teruglopen. "Het lijkt moeilijker om tolerant te zijn in deze samenleving. Dat geldt niet alleen voor homo's. Voor iedereen lijkt er minder tolerantie te zijn."

Wat moet er veranderen?

Op de vraag hoe de tolerantie terug moet komen, hebben de heren wel een antwoord: "Er zou veel meer voorlichting moeten komen op scholen. Maar ook bij de politie moet er wat veranderen. Als je het advies krijgt geen aangifte te doen van discriminatie of geweld omdat het anders zou escaleren, zijn we verkeerd bezig. Hier valt nog wel wat te verbeteren."