Nieuwe paalhoofden op Walchers strand (video)

Nieuwe paalhoofden op Walchers strand (video)
Nieuwe paalhoofden op Walchers strand (video) © oz
Paalhoofden vervangen op het strand in Zoutelande (video)

Beschadigd

ZOUTELANDE - De paalhoofden zijn aan vervanging toe, omdat ze vorig jaar flink zijn beschadigd. Dit gebeurde door bulldozers tijdens het opspuiten van het strand. Veel van de palen zijn gespleten of geknakt en dat is gevaarlijk volgens Adri Louwerse van Waterschap Scheldestromen. "Het gevaar dreigt dat de paalhoofden door midden breken en dan heb je een probleem", zegt hij. 

Kustverdediging

De paalhoofden horen bij de kustverdediging. De palen houden de sterke stroming van het water tegen zonder dat de bodem weggeslagen wordt. Een strekdam werkt niet op Zeeuwse stranden, omdat hierdoor de bodem juist wel verdwijnt.

Uniek

Deze manier van kustverdediging is alleen in Zeeland te vinden. De paalhoofden zijn dan ook kenmerkend voor de stranden in de provincie.
© oz
Planning
Het zijn niet alleen de paalhoofden bij Zoutelande die vervangen moeten worden. Waterschap Scheldestromen gaat alle stranden tot aan Westkapelle langs en ook tussen Dishoek en Vlissingen worden de paalhoofden vervangen. Volgens de planning zijn eind deze maand alle paalhoofden