Honderden Zeeuwen leren reanimeren (video)

Honderden Zeeuwen leren reanimeren (video)
Honderden Zeeuwen leren reanimeren (video) © Omroep Zeeland
Zeeuwen: leer reanimeren! VOORLOPIG
OOST-SOUBURG - Levens redden
Rebecca de Man is een van de instructeurs die de cursus reanimatie. "We leren de cursisten in een avond reanimeren", zegt ze. "Daarmee moeten ze in staat zijn om goed in actie te komen als het nodig is. Ze kunnen daardoor levens redden."

Iedere dag

In Zeeland heeft bijna iedere dag iemand een hartstilstand. Na een hartaanval zijn de eerste zes minuten cruciaal. Een ambulance haalt dat vaak niet. In zestig procent van de gevallen is het een burgerhulpverlener die de reanimatie start.
Eigen vrouw gered
Piet Tramper is een van de cursisten in Goes. "Ik heb jaren geleden mijn eigen vrouw kunnen redden door haar te reanimeren", vertelt hij. "Dat is heel goed gegaan dus ik weet wat ik moet doen. Maar er zijn nu weer andere methodes, dus daarom doe ik mee aan de cursus."
Cursus reanimatie
Cursus reanimatie © OZ

Gratis cursus

Het aantal Zeeuwse reanimatievrijwilligers is de afgelopen jaren met meer dan de helft gestegen, maar met name in de buitengebieden is er nog een gebrek aan vrijwilligers. Daarom is een campagne gestart en mogen vijfhonderd Zeeuwen een gratis reanimatiecursus doen. 
Alarmering
De Zeeuwen die de gratis reanimatiecursus volgen worden wel geacht zich aan te melden bij het bij het alarmeringssysteem van HartVeilig Wonen. Wanneer er vanuit één van de Zeeuwse dertien gemeenten een melding van een hartstilstand binnenkomt bij 112, krijgen vrijwilligers een bericht op hun telefoon. Daarin staat waar het slachtoffer is en waar de dichtstbijzijnde AED hangt.