'Ik was tot elf uur 's avonds aan het nakijken' (video)

'Ik was tot elf uur 's avonds aan het nakijken' (video)
'Ik was tot elf uur 's avonds aan het nakijken' (video) © Omroep Zeeland
Werkdruk onderwijs 1

Chronisch vermoeid

VLISSINGEN - Nathalie werkt al vijftien jaar in het onderwijs, maar is twee jaar geleden met chronische vermoeidheid thuis komen te zitten. Dat heeft ze volgens haar te danken aan het werken in het onderwijs. Het lesgeven aan kinderen mist ze enorm, maar de administratieve rompslomp was te veel. Dat is ook de uitkomst van een enquête die Omroep Zeeland onder docenten heeft gehouden.

Tot 's avonds laat

"Ik zat soms tot elf uur 's avonds huiswerk na te kijken en dat een hele week lang. De overuren krijg je niet uitbetaald, het hoort gewoon bij je werk zeggen ze dan." Omdat ze haar collega's niet wilde opzadelen met extra werk, bleef ze te lang doorwerken. Ze werd ziek. "Vroeger was het allemaal nog leuk in het onderwijs. Maar nu moet je zelfs van leerlingen die het goed doen hele dossiers bijhouden."

Extra handjes nodig

Juffrouw Tonny Hoogesteger uit Vlissingen voelt de werkdruk ook. Ze geeft les in groep 4. "We hebben te veel werk om in de gestelde tijd uit te voeren. Een leerkracht heeft er veel meer taken bijgekregen dan vroeger. We hebben extra handjes nodig, maar daar is geen geld voor."
Werkdruk onderwijs 2

Lastig

Tonny merkt dat er op haar school veel aandacht is voor de verzwaarde werklast. "Het zijn niet alleen de leerkrachten die ermee hebben te maken, maar ook de directie voelt de druk. We proberen er met zijn allen aan te werken, maar dat is lastig."
Hard werken
Tonny en Nathalie vinden het belangrijk om hun verhaal te doen. Tonny: "Het leeft onder de leerkrachten, maar niemand praat er graag over. We willen vooral niet zielig worden gevonden en willen graag hard werken. We doen onze stinkende best!"
Enquête over werkdruk
Tonny en Nathalie hebben de werkdrukenquête van Omroep Zeeland ingevuld. Die enquête is samen met de NOS en de andere regionale omroepen gehouden. Naast de werkdruk door de toegenomen administratie werd door leerkrachten aangeven dat de klassen te groot zijn. En dat er veel leerlingen in de klas zitten met leer- en gedragsproblemen.