Prijsvraag levert naam Mariabeeld op (video)

Prijsvraag levert naam Mariabeeld op (video)
Prijsvraag levert naam Mariabeeld op (video) © OZ
Inzegening Mariakapel
KWADENDAMME - Ingezegend
Op de begraafplaats naast de Rooms-Katholieke kerk in Kwadendamme staat de gloednieuwe Mariakapel met het beeldje erin. De kapel is het afgelopen jaar gebouwd door de parochianen zelf. Zondag werd het ingezegend.
Kaarsje branden
Met palmtakken besprenkelde pastoor Van Hees de nieuwe Mariakapel en het beeld met wijwater. Een kapel met Mariabeeld was wat volgens velen nog ontbrak in Kwadendamme op de begraafplaats. Om een kaarsje te branden of even een momentje voor jezelf te hebben. 
Inzegening Mariakapel
Inzegening Mariakapel © OZ
Prijsvraag
Vrijwilligers gingen aan de slag met de bouw van de kapel. Het Mariabeeld werd overgenomen van een Rooms-Katholieke kerk in Zeeuws-Vlaanderen die dicht ging. Toen moest er nog een naam bedacht worden voor het beeldje. "Om de mensen erbij te betrekken en om het persoonlijk te maken voor Kwadendamme, bedachten we een prijsvraag", legt Marga van de Plasse uit. Er kwamen 25 inzendingen binnen.
Vreeland
Het beeld kreeg uiteindelijk de naam Maria van Vreeland, omdat Vreeland van oudsher een bekende naam in Kwadendamme is. Een polder heette zo. Wegen zijn ernaar vernoemd. En 'vree' staat ook voor vrede. "We weten als geen ander hoe belangrijk dat in deze tijd is", aldus Van de Plasse. Degene die met de winnende naam kwam heeft ook daadwerkelijk een prijs gewonnen. Een nachtje slapen in de bed&breakfast bij de pastorie! 
Verslaggever Mirjam van Wouwe was bij de inzegening. Luister hier naar de reportage:
ITEM Inzegening Mariakapel
Mariakapel Kwadendamme
Mariakapel Kwadendamme © OZ