Onderzoek: Brouwerseiland levert geen 500 maar 80 banen op (video)

Onderzoek: Brouwerseiland levert geen 500 maar 80 banen op (video)
Onderzoek: Brouwerseiland levert geen 500 maar 80 banen op (video) © Omroep Zeeland / Brouwerseiland
Ria Geluk Brouwerseiland

Enorme verschillen

BROUWERSDAM - De initiatiefnemers van Brouwerseiland presenteerden mooie cijfers als het ging over werkgelegenheid en de economische impuls voor de omgeving. Die cijfers werden vastgesteld door het Kenniscentrum Kusttoerisme. Maar tegenstanders van Brouwerseiland geloofden de cijfers niet. Ze hebben de cijfers laten onderzoeken door adviesbureau Twynstra Gudde. 
Natuurorganisaties opdrachtgever
Het zogenoemde contra-onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van de Coalitie Bescherm de Kust, waar onder meer de Zeeuwse Milieufederatie en Natuurmonumenten deel van uitmaken.
© oz

Banen tijdens de bouw

De verschillen tussen de twee onderzoeken zijn enorm. Zo stelt Brouwerseiland dat het aanleggen van de eilanden en het bouwen van de vakantiehuizen, het hotel en de andere horeca zou in 2017 en 2018 goed is voor 747 banen. Veel te optimistisch zegt Twynstra Gudde: Het zijn er maximaal 406, maar waarschijnlijk nog een stuk minder.
Bestedingen lager
Ook de door Brouwerseiland in het vooruitzicht gestelde jaarlijkse opbrengsten zijn wel erg optimistisch zegt het adviesbureau. Het Kenniscentrum Kusttoerisme zegt dat Brouwerseiland voor 37,7 miljoen euro per jaar aan bestedingen in de regio zal zorgen. Volgens Twynstra Gudde is dat maximaal 24,1 miljoen euro. Het adviesbureau tekent daarbij nog aan dat driekwart van dat bedrag aan huur wordt uitgeven, geld waarschijnlijk naar mensen gaat die niet in Zeeland wonen. 

Geen 515 maar 80 structurele banen

Maar het allergrootste verschil zit hem in de banen op langere termijn. Met, volgens Twynstra Gudde, meer realistische aannames over de bezettingsgraad van de recreatiewoningen op het eiland zou het niet om 515 banen maar slecht om 80 structurele banen gaan.