Overboord geslagen visser: Voortaan altijd een reddingsvest aan! (video)

Overboord geslagen visser: Voortaan altijd een reddingsvest aan! (video)
Overboord geslagen visser: Voortaan altijd een reddingsvest aan! (video) © Omroep Zeeland
Reddingsvest vissers Instart 2
VLISSINGEN - Net als een autogordel
Van Belzen kon zich aan iets vastgrijpen en zijn collega's grepen snel in. "Ik had op dat moment geen reddingsvest aan. Niemand eigenlijk." Een speciaal ontwikkeld vest voor vissers dat sinds een paar weken op de markt is, moet die gewoonte veranderen. "Sinds enkele weken heeft onze schipper het verplicht. Het is even wennen, maar ik wil er echt een gewoonte van maken. Het is net als het dragen van een autogordel."
Kleinere kans fatale afloop
Ook collega Maurice Sinke moet nog even wennen aan het dragen van een reddingsvest, maar vindt het een goede ontwikkeling. "Elk jaar slaat er wel een paar keer iemand overboord. Meestal loopt het goed af, maar soms ook niet. Met dit vest is de kans op een fatale afloop kleiner door de signalering die het afgeeft."

Thuisfront leeft mee

Het thuisfront is blij dat steeds meer vissers standaard een reddingsvest dragen. Carl van Belzen: "Ze leven toch mee en volgen de weerberichten als het slecht is. Dat deed ik vroeger ook met mijn moeder als mijn vader op zee was. Dat je dan een reddingsvest aan hebt, geeft ze toch een veiliger gevoel." 
© Omroep Zeeland

Noodsignaal

Het nieuwe type reddingsvest, de Fisherman saver, is ontwikkeld samen met vissers. Het is zo gemaakt dat het niet in de weg zit bij het werk en makkelijk schoongemaakt kan worden. Ook zendt het een noodsignaal uit als iemand overboord slaat. Dit kan worden opgepikt door alle schepen in de buurt en zo kan iemand snel gelokaliseerd en gered worden.