Goed smeren tegen de eerste heftige zonnestralen (video)

Waarschuwing lentezon

'Vergeten te smeren'

VROUWENPOLDER - Langs het Veerse Meer en op het strand bij de Veerse Dam was het druk. Er stond een fris briesje, toch zat een vrouw uit Vlissingen met een badpak aan te zonnen. "Ja ik ben vergeten te smeren, normaal doe ik dat wel, maar je wil toch wel zo snel mogelijk een kleurtje, dat vind ik leuk staan", zegt ze. Haar man heeft wel een trui aan. "Het is wel lekker maar voor mij gaat de trui pas uit in het ware zuiden." Smeren doet ie nooit, ook niet in het buitenland.
Factor 30 en 50|
Op het strand ligt een gezin uit Antwerpen, allemaal in zwemkleding. "Jawel, we hebben gesmeerd, want je moet toch goed uitkijken met de zon in het voorjaar", zegt de man. De vrouw pakt ter illustratie haar zonnebrandcrèmes uit de tas: factor 30 en 50. 
Waarschuwing tegen felle zonnekracht
Waarschuwing tegen felle zonnekracht © oz

Als zoete broodjes

In de winkel van een strandtent vliegen de crèmes als zoete broodjes uit de schappen. "We hadden nog wat over van vorig jaar, want de nieuwe voorraad staat gepland voor de Paasdagen. Maar de mensen die kochten vandaag, waren toch al wel verbrand", zegt de verkoper.
Verbranden
Al staat de zon nog niet heel hoog aan de hemel, de zon is toch al krachtig genoeg om de huid te verbranden. Met een zonkracht die rond de 6 uitkomt en een strakblauwe hemel is insmeren tegen de zon belangrijk als je lang naar buiten gaat. Omdat je huid na de winter nog niet aan de zon gewend is, kan je tussen 12.00 en 15.00 uur al binnen een half uur verbranden. Zondag was ook meteen de beste dag van de week, met veel zon en maximumtemperaturen tot 23 graden.
Zomerpiek
De komende maanden komt de zon steeds hoger aan de horizon te staan, en dat betekent dat de zonkracht ook toeneemt. De zon bereikt haar hoogtepunt in juni. Dat valt samen met het tijdstip dat de zon het hoogst staat, en dus niet wanneer het gemiddeld het warmst is in juli en augustus! De zon bereikt in juni op een strakblauwe dag in ?Nederland zonkracht 7.