Prijs niet het belangrijkste bij nieuwe sluis (video)

Prijs niet het belangrijkste bij nieuwe sluis (video)
Prijs niet het belangrijkste bij nieuwe sluis (video) © Omroep Zeeland
Prijs niet het belangrijkste bij nieuwe sluis

Kluis

TERNEUZEN - Drie Vlaams-Nederlandse bouwconsortia zijn in de race voor het bouwen van de sluis. Ze moeten hun offerte voor 4 mei inleveren. Dat doen ze in twee delen; een inhoudelijk plan en het prijskaartje dat erbij hoort. Dat financiële prijskaartje wordt na het inleveren - letterlijk - in een kluis gestopt.
Inhoudelijk
Eerst worden de drie plannen van de aannemerscombinaties inhoudelijk bekeken. De beste van de drie wordt uitgekozen, dan pas worden de kosten bekeken. Die moeten passen binnen het geraamde budget van 900 miljoen euro. "Maar het kan dus best zijn dat we kiezen voor het duurste plan, puur omdat we het inhoudelijk beter vinden dan de andere twee", zegt Frederic van Hoorebeke, één van de verantwoordelijke managers voor het afsluiten van het uiteindelijke contract met de bouwer.
Overleg over de bouw van de nieuwe sluis in Terneuzen
Overleg over de bouw van de nieuwe sluis in Terneuzen © Omroep Zeeland
2.818
De bouw van de grote nieuwe sluis in Terneuzen moet aan 2.818 eisen voldoen. De eisen lopen uiteen van de exacte omschrijving van de omvang van de sluis, het gebruik van verlichting tot de zorg voor de natuur tijdens de bouw.
Lees ook: Wie kan aan 2.818 eisen voldoen?

Vlaanderen
De grote nieuwe sluis komt er op verzoek van Vlaanderen, zodat grotere zeeschepen straks kunnen doorvaren naar de havens in Gent. De Vlamingen betalen dan ook het merendeel van de 900 miljoen euro; Nederland draagt 151 miljoen euro bij, Brussel 48 miljoen. De rest komt voor rekening van Vlaanderen.