Kustwandelaar: de Zeeuwse stranden zijn het schoonst

© OZ
ITEM Wandeltocht Noordzee

Route

SCHIERMONNIKOOG - De route voerde langs meer dan 400 kilometer Noordzeekust. Hendrikse liep de tocht in 21 etappes en deed er drie weken over. Hij startte zijn tocht in 't Zwin en liep in totaal vijf dagen over de Zeeuwse stranden. Mensen konden met hem meelopen in ruil voor een donatie. Onderweg sliep hij in B&B's en bij vrienden. 

Donaties

De opbrengst van 6.000 euro is nog niet de eindstand van zijn actie, er komen nog steeds donaties binnen, maar Hendrikse is over de opbrengst tot nu toe al heel tevreden: "Meer dan 6.000 euro, dat is een verbazingwekkend hoog getal."

Rotzooi

Onderweg is hij geschrokken van de hoeveelheid rotzooi op het strand. "Heel veel plastic, touw, visgerei en andere rommel die bijvoorbeeld van schepen in het water gedonderd is, wat is aangespoeld aan de kust."
Skischoen gevonden tussen afval op stranden
Skischoen gevonden tussen afval op stranden © oz

Opruimactie

Stichting De Noordzee gaat het verzamelde geld gebruiken voor de Boskalis Beach Cleanup Tour die deze zomer voor de vijfde keer gehouden wordt. Tijdens deze opruimactie wordt in twee weken tijd de hele Noordzeekust schoongemaakt.

Schoonste stranden

Volgens Hendrikse is die opruimactie dus hard nodig. Al valt het in Zeeland wel mee met de rommel. "Ik moet zeggen dat dat het best wel schoon is op de Zeeuwse stranden." Daarmee bevestigt de kustwandelaar de jaarlijkse verkiezing van de schoonste stranden, waarbij al jaren de top tien wordt gedomineerd door Zeeuwse stranden.