'Een verschrikkelijk drama, hij zette zich in voor de veiligheid van anderen'

Ongeluk motorrijder
Ongeluk motorrijder © HV Zeeland/MBTZ
VLISSINGEN - Inktzwarte dag
"Wat een prachtige dag had moeten worden met de begeleiding van de Ster Omloop van Nieuwland, is nog voor het evenement begon geëindigd in een inktzwarte dag", schrijft het Motor Begeleidings Team Zeeland op hun site. Met een poule van tachtig motorrijders verzorgen zij de veiligheid bij tal van evenementen.
Een dag later Marathon Rotterdam
"Het is een mokerslag voor ons hele team", zegt Chris Mels van MBTZ. "We zijn allemaal bij elkaar gebleven op de plaats van het ongeluk en hebben daar afscheid van Rien genomen. Hij was een vrijwilliger van het eerste uur." Een dag later werd een grote groep alweer ingezet bij de Marathon Rotterdam en ook zaterdag bij de ZLM Tour worden er weer 27 motorrijders ingezet van het MBTZ. "Evenementen gaan door, en met elkaar weer evenementen rijden is voor ons ook een vorm om het te verwerken."
Verkenning
Rien kwam om het leven toen hij de route verkende van de Ster Omloop van Nieuwland. Een wedstrijd die voor het eerst gereden zou worden. Hij was tegen een tegemoet komende auto aangereden en raakte direct buiten bewustzijn. Hulp van zijn collega's, EHBO en trauma-artsen konden niet voorkomen dat hij aan zijn verwondingen overleed.
Minuut stilte
De organisatie besloot direct de wedstrijd niet door te laten gaan, en een minuut stilte te houden. Donderdagavond beslist het organiserende wielercomité of en wanneer de wedstrijd alsnog wordt gereden.

Een minuut stilte

Motorvereningingen
Het MBTZ zegt ontzettend veel condoleances te hebben ontvangen. "Door het hele land zijn minuut stiltes gehouden, ook bij de Marathon van Rotterdam onder de motorrijders. Ook van heel veel andere motorclubs in het land hebben we steunbetuigingen gekregen, dat voelt heel goed." Ook de Zeeuwse motorclub MC de Sproeier staat op hun Facebookpagina stil bij het overleden van Rien. Hij was daar jarenlang actief als rijder, maar ook als vrijwilliger.
Wielrenners
Ook veel wielrenners betuigen hun steun aan de overleden Rien. Op de Facebookpagina van MBTZ schrijft iemand: "Dieptriest en dramatisch... Deze man heeft zijn leven gelaten tijdens zijn verkenning om onze veiligheid tijdens de koers te garanderen. De minuut stilte greep mij erg aan. Veel sterkte voor alle nabestaanden!" En iemand anders: "Jullie zetten je met alle macht in om ons als wielerpeloton te beschermen voor onveilige situaties. Jullie gaan op cursus, verkennen vooraf de gevaarlijke punten, bespreken hoe het beter kan en dat allemaal in jullie vrije tijd. Respect!"
ZLM Tour
De eerst volgende wielerkoers is dus de ZLM Tour. Ook die organisatie wil stil staan bij het overlijden van Rien door een minuut stilte in acht te houden.