Wie gaat de Thermphos-miljoenen betalen? (video)

Wie gaat de Thermphos-miljoenen betalen? (video)
Wie gaat de Thermphos-miljoenen betalen? (video) © OZ
Kantoor Thermphos
Kantoor Thermphos © OZ
VLISSINGEN-OOST - Waarom is nog niet duidelijk hoe de sanering van Thermphos wordt betaald?
Dat komt omdat de betrokken partijen het er niet over eens kunnen worden. De provincie is verantwoordelijk voor de veiligheid en moet zorgen dat het fosforslik wordt opgeruimd. Maar als dat is gebeurd, houdt de verantwoordelijkheid van de provincie op, is steeds gezegd. Zeeland Seaports moet het terrein na de sanering weer aanbieden aan andere bedrijven. Vanaf het begin is gezegd dat de Zeeuwse havenbeheerder verantwoordelijk is voor de bodemsanering. Tot nu toe hebben de Rijksoverheid en Europa gezegd niet mee te betalen aan de sanering. Toch hebben de provincie en Zeeland Seaports de hoop op steun van de overheid en Europa nog niet opgegeven.

Hoeveel is het terrein van Thermphos zelf waard?

Als het Thermphos-terrein is schoongemaakt, kan Zeeland Seaports de grond verkopen of verhuren (uitgeven in erfpacht). Toen de sanering begon, is al afgesproken dat het geld wat daarmee binnenkomt, gebruikt moet worden om de saneringskosten te betalen. Het terrein van Thermphos heeft een oppervlakte van 57 hectare, dat is 570.000 vierkante meter. Het gaat om een toplocatie bij de entree van de Vlissingse haven, direct gelegen aan diep zeewater. 

Lees ook:
 Sanering Thermphos gaat nog tientallen miljoenen extra kosten
Plan-Thermphos-ZNO170407CF
Verhuur
Voor andere grond die Zeeland Seaports in erfpacht uitgeeft, rekent het havenbedrijf tussen de 4,50 en 12,50 euro per vierkante meter per jaar. Die bedragen zijn gebaseerd op wat bronnen in de havens aan Omroep Zeeland melden. Dat zou betekenen dat de verhuur van de grond tussen de 2,6 en 7,1 miljoen euro per jaar zou kunnen opleveren. Een bedrijf vestigt zich altijd voor een lange periode in de haven. Dus als de grond in erfpacht wordt uitgegeven, kan een fors deel van de saneringskosten worden terugverdiend. Maar dat gaat dan wel vele jaren duren.
Verkoop
Zeeland Seaports kan er ook voor kiezen om de grond te verkopen aan bedrijf dat zich in de Vlissingse haven wil vestigen. Dat is niet gebruikelijk, maar omdat er veel geld nodig is voor de sanering zou de Zeeuwse havenbeheerder ervoor kunnen kiezen. De verkoopprijs per vierkante meter is niet exact bekend, maar kenners zeggen dat de grond van Thermphos bij verkoop zeker 100 euro per vierkante meter moet kunnen opbrengen. Dat levert dan een bedrag van 57 miljoen euro op. 
luchtfoto Thermphos
luchtfoto Thermphos © OZ
Wat moet de provincie nog gaan betalen?
De provincie is verantwoordelijk voor de veiligheid in Zeeland. Het fosfor bij Thermphos is een bedreiging voor de veiligheid. Als het in brand vliegt, moet de omgeving van de fabriek in een straal van vele kilometers worden ontruimd. Daarom moet de provincie betalen voor het opruimen van het fosfor. Ook de kosten voor de brandweer die 24 uur per dag op het terrein aanwezig is, komen voor rekening van de provincie. Alle informatie over mogelijke kosten voor de provincie is altijd vertrouwelijk gebleven. Maar ingewijden houden er rekening mee dat de rekening voor de provincie zal oplopen tot zo'n tien miljoen euro.
Wat doen de Rijksoverheid en Europa?
Tot nu toe niks. Maar daar leggen Zeeland Seaports en de provincie zich niet bij neer. Het kabinet en de Europese Commissie zijn Thermphos namelijk niet te hulp geschoten, toen concurrenten uit Kazachstan fosfor tegen dumpprijzen op de markt brachten. Door die oneerlijke concurrentie, legde Thermphos het loodje. Inmiddels vragen de fosforfabrieken uit Kazachstan een veel hogere prijs voor hun fosfor dan dat Thermphos ooit heeft gedaan. Bovendien stellen de provincie en de Zeeuwse havenbeheerder dat het saneren van een fosforfabriek door allerlei strenge regels zo duur is, dat het niet meer dan logisch zou zijn dan dat het kabinet en Europa hun verantwoordelijkheid nemen.
Wat gaat het ons Zeeuwen zelf kosten?
Vooralsnog raakt het niemand in de portemonnee. Maar in januari ontstond er grote ophef toen minister Plasterk de provincie adviseerde om vanwege de hoge saneringskosten bij Thermphos te kijken of de wegenbelasting zou kunnen worden verhoogd. Veel Zeeuwen stonden op hun achterste benen. Want waarom zouden zij moeten betalen voor een probleem waar ze part noch deel aan hebben? Het provinciebestuur heeft altijd gezegd dat ze er alles aan zullen doen om te voorkomen dat er een beroep op de wegenbelasting moet worden gedaan. Maar alle miljoenen die de provincie in Thermphos steekt is geld dat eigenlijk was bedoeld voor andere belangrijke zaken in Zeeland.