Van meester naar burgemeester: de cirkel is rond voor Jaap Gelok (video)

Van meester naar burgemeester: de cirkel is rond voor Jaap Gelok (video)
Van meester naar burgemeester: de cirkel is rond voor Jaap Gelok (video) © Omroep Zeeland
Afscheid Jaap Gelok 1

Eenmansschool

HEINKENSZAND - Gelok komt oorspronkelijk uit Middelburg en begon begin jaren '70 op 21-jarige leeftijd als (hoofd)onderwijzer op een eenmansschool in het dorp Hoedekenskerke. "Dertien kinderen in de klas, uit verschillende leerjaren. Geweldig", herinnert Gelok zich. "Ik kon daarmee ook onder mijn dienstplicht uitkomen en ik kreeg beter betaald dan een soldaat." Voor Gelok is het symbolisch dat hij in de gemeente Borsele is begonnen en nu ook eindigt. "Da's een bijzondere carrière, dat je in je eigen gemeente de hele cirkel meemaakt: van meester tot burgemeester".

Strijen

Na een loopbaan in het onderwijs, werd Gelok begin jaren negentig wethouder in de gemeente Valkenisse en daarna in de fusiegemeente Veere. Daarna werd hij voor de eerste keer burgemeester. Dat was in de gemeente Strijen, in de Hoeksche Waard. Het beviel hem maar matig: "Een totaal andere omgeving. Er was daar veel frustratie over een gemeentelijke herindeling. Ik was blij toen er een vacature kwam voor de burgemeesterspost van Borsele."
Afscheid Jaap Gelok 2
AZC
Gelok beleefde vorig jaar roerige tijden, nadat de gemeente plannen aankondigde voor de komst van een asielzoekerscentrum in 's Gravenpolder. Gelok werd bedreigd en kreeg enige tijd politiebewaking. "We hadden een opdracht en het gevoel dat we het voor elkaar zouden kunnen krijgen. Dan krijg je weerstand. Daar moet je mee om kunnen gaan als burgemeester, maar het wordt wel heel vervelend als je privé-leven erbij betrokken wordt."