Gelok wil nucleair kenniscentrum in Borsele (video)

Gelok wil nucleair kenniscentrum in Borsele (video)
Gelok wil nucleair kenniscentrum in Borsele (video) © OZ / Chris Verkaart
Afscheid Jaap Gelok 3

2033

HEINKENSZAND - De huidige kerncentrale gaat in 2033 dicht. Om te voorkomen dat alle kennis in Zeeland over kernenergie uit de provincie wegvloeit, moet er een nucleair kenniscentrum komen, vindt Gelok. "Ik vind dat je als gemeente Borsele het nucleaire dossier naar je toe moet trekken."
Prachtig
In zo'n nucleair expertisecentrum wil Gelok alle Zeeuwse know-how over kernenergie bundelen. "Samen met de Veiligheidsregio Zeeland kan je er een prachtig instituut van maken, dat wellicht ook nog mogelijkheden kan onderzoeken voor de toekomst."
Vertrekkend burgemeester Jaap Gelok van Borsele
Vertrekkend burgemeester Jaap Gelok van Borsele © OZ
Nucleair afval
Zo'n nucleair instituut zou zich volgens Gelok onder meer kunnen verdiepen in de vraag hoe je bij het opwekken van kernenergie de hoeveelheid nucleair afval bijna tot niets zou kunnen terugbrengen. "Nu kan dat nog niet, zeggen deskundigen, maar de wetenschap ontwikkelt zich snel. Waarom zou je niet investeren in onderzoek naar het verder verminderen van nucleair afval?"
Bèta-college
Zeeland ijvert al jaren voor de komst van een technisch universiteitscollege naar Zeeland. Een nucleair onderzoekscentrum zou een mooi onderdeel zijn van zo'n college, denkt Gelok.