Vmbo-school Bestevaêr: 'Roken is hier niet stoer' (video)

Vmbo-school Bestevaêr: 'Roken is hier niet stoer' (video)
Vmbo-school Bestevaêr: 'Roken is hier niet stoer' (video) © Omroep Zeeland
Rokende jongeren

Van het plein af

De 15-jarige Thijs uit Oost-Souburg is een van de weinige rokers op deze school. Als hij wil roken, moet hij van het schoolplein af. En alleen de bovenbouw mag dat.  Op veel andere vmbo's is het vaak omgekeerd; daar zijn de rokers in de meerderheid, zo constateert de Jeugdmonitor. Die ondervroeg derdeklassers. Op Bestevaer zou 13 procent daarvan roken. Op vmbo Pontes Pieter Zeeman in Zierikzee is dat 50 procent.   

Minder kopieergedrag

Bestevaêr heeft sinds een aantal jaren een rookvrij schoolplein, en dat werkt, zegt coördinator Janneke Blok. "Hierdoor is er minder kopieergedrag, roken is hier niet stoer. Het is een tip voor alle andere scholen, want het werkt echt." De school besteedt ook aandacht aan roken tijdens lessen over verleidingen. "De score is mooi, maar we willen naar 100 procent", zegt Blok.
© Omroep Zeeland

Meer gerookt

Uit de percentages van de Jeugdmonitor blijkt duidelijk dat op vmbo's veel meer gerookt wordt dan op havo- en vwo-scholen. Dat beeld komt overeen met het landelijke. In 2020 moeten alle schoolpleinen in Nederland rookvrij zijn, zo bepaalde vorig jaar de Tweede Kamer.