Onderzoek naar alzheimer met Zeeuwse algen (video)

Onderzoek naar alzheimer met Zeeuwse algen (video)
Onderzoek naar alzheimer met Zeeuwse algen (video) © oz
Subsidie mkb'ers
KAMPERLAND - Een bepaalde stof uit algen zou verlichting kunnen geven bij die geestesziekte. Zonder de innovatiesubsidie zou dat onderzoek veel moeilijker, of helemaal niet van de grond zijn gekomen.

Te hoog gehalte arceen

Stichting Zeeschelp kreeg vorig jaar een MKB-subsidie van 50.000 euro voor onderzoek naar de heilzame werking van algen en zeewier. Het Erasmus Medisch Centrum gebruikte eerst Chinees zeewier, maar daarin bleek een te hoog gehalte arcenicum te zitten. De Stichting Zeeschelp deed daarop onderzoek naar Nederlandse wieren en algen.

Verlichting alzheimer

"De Nederlandse zeewieren hebben een niet zo hoge concentratie, dus die mocht de universiteit wel gebruiken voor onderzoek naar verlichting bij alzheimer", verduidelijkt Marco Dubbelman van de Stichting Zeeschelp. In de algen zitten zogenoemde sterolen die de medische wetenschap gebruikt voor onderzoek naar alzheimer.
Consumptie wier
Inmiddels kweekt Zeeschelp ook zeewier en zeesla voor consumptie. Onder meer in twee grote bassins die buiten achter het bedrijf aan de Jacobahaven staan worden bruine suikerwieren gekweekt. "Dat doe we hier in het bassin om te onderzoeken hoe ze het beste en snelste groeien. Maar ze worden ook al gekweekt in de haven hier", vertelt Dubbelman.