Techniek: te belangrijk om aan mannen over te laten (video)

Techniek: te belangrijk om aan mannen over te laten (video)
Techniek: te belangrijk om aan mannen over te laten (video) © Omroep Zeeland
Girlsday techniek int1

Technische opleiding

NEELTJE JANS - De cijfers liegen er namelijk niet om. Weinig meiden kiezen voor een technische opleiding, Zeeland loopt daarin achter op de rest van het land en Nederland loopt daarin ook nog eens achter op de rest van Europa. Volgens Cocky Booij, organisator van de Girlsday, komt dat omdat Nederland een traditioneler land is dan we soms denken. Ook is de arbeidsmarktparticipatie van vrouwen in Nederland laag. 

Toekomst

Vorig schooljaar kozen zo'n 1500 meiden voor een technische opleiding. Dat is slechts 22 procent van alle meisjes in het voortgezet onderwijs, het MBO en het HBO. Landelijk gezien kiezen dertig procent van de meiden voor een toekomst in de techniek. Volgens Cocky Booij wordt er tegen meiden nog te vaak gezegd dat ze iets met talen moeten doen terwijl ze ook vaak goed zijn in exacte vakken. 

— Anoek de Gardeijn (@AnoekDG)
">
Feestelijke opening
In het Topshuis is de Girlsday feestelijk geopend en die stond in het teken van groene energie. Daarom is ook voor de locatie op Neeltje Jans gekozen. Met windmolens en de getijdencentrale om de hoek.
Bedrijven
Daarna mochten de leerlingen op bezoek bij één van de dertig Zeeuwse bedrijven die meedoen aan het project. Een forse groei, want vorig deden nog maar drie bedrijven mee. Deelnemende bedrijven waren onder andere Yara in SLuiskil, Dow in Terneuzen en Kloosterboer in Vlissingen-Oost.