N61 en N57 in top vijf van rustigste rijkswegen

N61 en N57 in top vijf van rustigste rijkswegen
N61 en N57 in top vijf van rustigste rijkswegen © Omroep Zeeland / Conny van der Horst
© Omroep Zeeland

Rustigste wegen

OOST-SOUBURG - De N61 moet twee wegen voor laten gaan, de N33, de rijksweg van Assen naar de Eemshaven in Groningen, is de rustigste rijksweg van het land. De N99 bij Den Oever in Nood-Holland komt daarna in de lijst. Op de N61 reden in de periode 2011– 2016 per uur gemiddeld 556 voertuigen. De N57 is net iets drukker met gemiddeld 587 voertuigen per uur. 

Drukste weg

De laatste vijf jaar is de A13 in Zuid-Holland de drukste rijksweg in Nederland. De regio met gemiddeld de drukste rijkswegen is echter Utrecht.

Meetpunten

Op ongeveer 20.000 meetpunten op het rijkswegennet wordt elke minuut van de dag het aantal passerende motorvoertuigen geregistreerd en opgeslagen in de Nationale Databank Wegverkeersgegevens (NDW). Op basis van deze gegevens berekent het CBS de verkeersintensiteiten.

Seizoensgebonden

De drukte op de wegen hangt samen met de seizoenen, stelt het CBS. Zo zijn de maanden december en januari de rustigste maanden op de weg, vanwege vakanties en slecht weer. Ook in de zomermaanden is het op de meeste plekken relatief rustig, omdat er minder forenzen op de weg zijn. Dit geldt niet voor Zeeland. Hier wordt het juist drukker door vakantiegangers en toeristen.