Potvissen, dolfijnen en een reuzenhaai: deze dieren zijn eerder aan de Zeeuwse kust gezien

Potvissen, dolfijnen en een reuzenhaai: deze dieren zijn eerder aan de Zeeuwse kust gezien
Potvissen, dolfijnen en een reuzenhaai: deze dieren zijn eerder aan de Zeeuwse kust gezien © Omroep Zeeland

OOST-SOUBURG - — KNRM (@KNRM)
">

2. Dolfijnen

In de Westerschelde is zondag 18 januari 2016 een groepje dolfijnen gespot bij een boei ter hoogte van Ritthem. Het ging om minimaal twee, maar waarschijnlijk vier tot vijf gewone dolfijnen.

dolfijnen in Westerschelde

3. Griend

Op het Nollestrand bij Vlissingen is woensdag 2 december 2015 een dolfijnachtige van vijf meter lang aangespoeld. Volgens strandwachter Albert Dijkstra ging het om een volwassen griend. Het karkas woog naar schatting ongeveer 800 kilo. Het was niet de eerste keer dat er een griend aanspoelde in Zeeland.

— Omroep Zeeland (@omroepzeeland)
">

4. Bultrug

Een bultrug van een meter of vijf zwom in februari 2015 in de Oosterschelde. Vroeger gebeurde dat vaker, omdat de Oosterscheldekering de dieren normaal gesproken tegenhoudt. 

Bultrug Oosterschelde

5. Orka

Op het strand aan het Vuurtorenpad bij Nieuw-Haamstede is eind 2014 een dode orka aangespoeld. Het is onbekend hoe de walvisachtige gestorven is.
Orka op strand Nieuw-Haamstede
Orka op strand Nieuw-Haamstede © Omroep Zeeland

6. Narwal

Een narwal werd op 27 april 2016 dood aangetroffen in de Schelde, in de sluis van Wintam bij Bornem in België. Het is de allereerste keer dat dit Arctische zeezoogdier in België werd gesignaleerd. De narwal had geen voedselrechten in de maag, maar wel plastic en geërodeerd drijfhout. Een mogelijke aanwijzing dat het dier niet in de Noordzee aan zijn einde kwam, maar de Schelde nog is opgezommen.
Narwal in de Schelde omgekomen van de honger
Narwal in de Schelde omgekomen van de honger © Omroep Zeeland

7. Reuzenhaai

Voor de kust van Westkapelle is begin 2014 een reuzenhaai gezien. De haai had volgens vogelaar Pim Wolf een lengte van minstens acht meter. Zeebioloog Jan van der Veen noemde het uniek dat het dier zich in de winter liet zien: "Dit dier hoort in winter in de oceaan te zwemmen, ik vermoed dat dit een dwaalgast is." Een reuzenhaai is de op een na grootst levende vis en is ongevaarlijk voor mensen.