ADRZ neemt delen Zeelandcare terug

Verbouwing ADRZ afgerond
Verbouwing ADRZ afgerond © Omroep Zeeland

Victoriakliniek

GOES - Het gaat om de dialyse afdeling en de Victoriakliniek in Zierikzee. De Nederlandse Zorgautoriteit moet een besluit nemen of de onderdelen opnieuw onder de vlag van het ADRZ mogen komen. Kaakchirurgie en een gedeelte van de plastische chirurgie blijven wel bij Zeelandcare.
Betreuren 
Charles Versluijs van Zeelandcare. "We hebben begrip, al betreuren we het dat op deze manier afscheid wordt genomen van juist hoogwaardige, persoonlijke zorg, die door de patiënten zo op prijs wordt gesteld. We hebben echt iets opgebouwd de afgelopen jaren met elkaar. Dat is jammer dat dat nu verdwijnt." Aan de andere kant ziet hij ook de problemen die met name in de administratieve uitvoering liggen. "De administratie is complex en dat hebben we de afgelopen jaren gemerkt." 

Lastige situatie

In de praktijk werd de patiënt eerst gezien in het ADRZ, waarna de operatie plaatsvond in de Victoriakliniek van Zeelandcare. De controle en behandeling van eventuele complicaties vond weer in het ADRZ plaats. Administratief is dat lastig, het heen en weer gaan van patiënten tussen twee verschillende zorgorganisaties, zegt Versluijs. 
Onhoudbaar
Dat beaamt ook Brandenburg van het ADRZ. "Deze manier van samenwerken is moeilijk uit te leggen aan de Zeeuwse inwoners en administratief erg complex. Daarnaast zien we het tegenvallende financiële resultaat van Zeelandcare over 2015. De situatie was zo niet langer houdbaar." Zeelandcare boekte in 2015 een verlies van 1,1 miljoen euro.
Hetzelfde
Brandenburg benadrukt dat de patiënten de bestuurlijke veranderingen niet zullen merken. Die wordt op dezelfde plek door dezelfde zorgverleners geholpen. Het personeel van Zeelandcare wordt overgenomen door het ADRZ. Voor huisartsen verandert er wel iets. Die moeten direct doorverwijzen naar het ADRZ.

Toekomst Zeelandcare

Versluijs ziet nog toekomst in zijn zorgorganisatie. "Wij zijn in gesprek met allerlei organisaties met wie we in de toekomst samen willen gaan werken. Daarnaast houden we dus de kaakchirurgie en een deel van de plastische chirurgie. "

Winst

Het ADRZ met vestigingen in Goes en Vlissingen heeft vorig jaar een winst gemaakt van 8,2 miljoen. De toelichting daarop geeft de directie later deze maand .