Zeeland wordt wakker: brand, fruitkisten en zeewieronderzoek

Zeeland wordt wakker: brand, fruitkisten en zeewieronderzoek
Zeeland wordt wakker: brand, fruitkisten en zeewieronderzoek © OZ
Brandweerman blust na bij brand naast hotel in Sluis
Brandweerman blust na bij brand naast hotel in Sluis © HV Zeeland

Beschadigd

OOST-SOUBURG - Een hotel en restaurant aan de Kaai in Sluis hebben afgelopen nacht schade opgelopen door een felle brand in een naastgelegen containerhok. De brandweer was bang voor het doorslaan van de brand naar binnen, en heeft twee blusvoertuigen en de hoogwerker ingezet.
© Omroep Zeeland

Aantal fruitkisten

Burgemeester Stapelkamp van Kapelle wil dat er serieus wordt gekeken naar het aantal fruitkisten op de terreinen van fruittelers. De bedrijven worden steeds groter en die slaan vaak ook verpakkingsmaterialen op in de loodsen. Vorige maand ontstond in een stapel fruitkisten brand bij fruitteeltbedrijf KG Fruit, waarna het hele bedrijf werd verwoest.
Zeewier gekweekt voor onderzoek en consumptie
Zeewier gekweekt voor onderzoek en consumptie © oz

Zeeuwse algen

Zeeuwse ondernemingen in het midden- en kleinbedrijf kunnen weer subsidie aanvragen voor innovatieve plannen. Een voorbeeld van zo'n bedrijf is de Stichting Zeeschelp in Kamperland. Die doet op verzoek van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam onderzoek naar de behandeling van alzheimer.
Foto van de verwerkingsinstallatie, gemaakt door Plan 9890
Foto van de verwerkingsinstallatie, gemaakt door Plan 9890 © Omroep Zeeland

Belastingbetaler

Het nieuwe kabinet en de Europese Unie moeten meebetalen aan de sanering van Thermphos. Dat zeggen Statenleden in reactie op het nieuws dat er nog eens tussen de 90 en 135 miljoen euro extra nodig is om de failliete fosforfabriek schoon te maken. Ze zijn het er over eens dat de Zeeuwse belastingbetaler daar niet in zijn eentje voor mag opdraaien.
Goes
Goes © Wikimedia Commons

Belangrijkste stad van Nederland

Goes is in juni even de belangrijkste stad van Nederland. De stad is dan twee dagen gastheer van het jaarlijkse congres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Er komen 3500 bestuurders en ambtenaren op af die op excursie gaan en workshops bijwonen van onder meer Arjen Lubach van het satirische tv-programma Zondag met Lubach.
© Olaf Horn / Omroep Zeeland Flickr

Boos op de NS

De Statenfractie van GroenLinks is boos over de chaos die is ontstaan nadat NS afgelopen weekeinde bussen moest inzetten wegens werkzaamheden aan het spoor tussen Goes en Roosendaal. De partij heeft er vragen over gesteld aan het dagelijks provinciebestuur.
© Yolanda Zijleman / Omroep Zeeland Flickr
Foto: Yolanda Zijleman

Het weer

Vanmorgen nog af en toe zon. Vanmiddag meer bewolking. Vanavond en vannacht valt mogelijk een beetje regen. Bij een matige tot krachtige zuidwestenwind wordt het tussen de 12 en de 14 graden.