Stapelkamp: 'Serieus kijken naar hoeveelheid fruitkisten'

© Omroep Zeeland
ITEM gemeenteraad Kapelle

Geëvacueerd

KAPELLE - Bij de brand werd het bedrijf van Domus de Jonge volledig verwoest. 46 huishoudens in de wijk Overtieringe moesten vanwege de enorme rookontwikkeling geëvacueerd worden. Volgens Stapelkamp is het evalueren van de aantallen fruitkisten belangrijk omdat de bedrijven steeds groter worden en vaak ook verpakkingsmaterialen in hun loodsen hebben.

Bluswater

De brand en de nasleep ervan waren tijdens de gemeenteraadsvergadering geen apart agendapunt. Twee partijen stelden er vragen over. Zo wilde Adri Feijtel van Gemeentebelangen weten of er bij fruitteeltbedrijven in de gemeente voldoende bluswater aanwezig is. Stapelkamp antwoordde daarop dat hij dat een wat algemene vraag vond. Want voldoende bluswater betekent volgens de regels dat er voldoende tijd moet zijn voor mensen om te vluchten, niet om een gebouw te redden van brand. 
Bluswatervoorzieningen
Volgens Stapelkamp is er wel een onderzoek gaande naar bluswatervoorzieningen door heel de provincie. Verder vroeg Feijtel zich af of het een idee is dat er aansluitingen voor de brandweer komen op bestaande landbouwwaterleidingen.
© Omroep Zeeland / Provicom
Tevreden
Verder wilde de VVD weten hoe de gemeente Kapelle terug kijkt op de brand en de nasleep daarvan. Volgens Stapelkamp is het nog wachten op de officiële evaluaties, onder meer van de Veiligheidsregio. Maar dat hij over het algemeen tevreden terugkijkt en dat hij dat ook terug hoorde van bewoners.

'Kwetsbaar'

Verder zei Stapelkamp dat hij 'van geluk spreekt' dat de brand op donderdag was en niet op zondag. "Dat was toch een stuk lastiger geworden om mensen op snel bij elkaar te brengen.  Met mensen van de gemeente in de kerk, anderen in het voetbalstadion. Dan ben je als kleine gemeente wel kwetsbaar."