'Dit kan de Zeeuwse belastingbetaler niet in zijn eentje ophoesten' (video)

'Dit kan de Zeeuwse belastingbetaler niet in zijn eentje ophoesten' (video)
'Dit kan de Zeeuwse belastingbetaler niet in zijn eentje ophoesten' (video) © OZ
Thermphos reacties 2
MIDDELBURG - Koude rillingen
De koude rillingen liepen naar eigen zeggen over zijn rug toen PVV-Statenlid Ruud Haaze hoorde hoeveel geld er nog nodig is voor Thermphos. "Deze bedragen zijn zo groot dat je je er nauwelijks nog iets bij kan voorstellen. Dit heeft een gigantische impact." Ook fractievoorzitter Kees Bierens van de VVD had niet verwacht dat de kosten zo hoog zouden oplopen: "Dit heb ik niet zien aankomen, al zagen we natuurlijk wel dat er gedurende de sanering steeds meer problemen kwamen die zouden zorgen voor hogere kosten."
Ophoesten
Voor de PvdA-fractievoorzitter Anita Pijpelink staat als een paal boven water dat Zeeland schone grond en schone gebouwen moet achterlaten voor toekomstige generaties. Maar volgens haar gaat het in dit geval om een bedrag van zo'n enorme omvang dat de Zeeuwse belastingbetaler dit niet in zijn eentje kan ophoesten: "De veiligheid is belangrijk en dat kun je niet alleen betalen met belastinggeld van de Zeeuwen." 
Foto van de verwerkingsinstallatie, gemaakt door Plan 9890
Foto van de verwerkingsinstallatie, gemaakt door Plan 9890 © Omroep Zeeland

Dumpprijzen

Alle partijen in Provinciale Staten vinden dat het nieuwe kabinet en de Europese Unie nu met geld over de brug moeten komen om mee betalen aan de sanering van Thermphos. Ze stellen dat zowel de Nederlandse regering als de Europese Unie mede-verantwoordelijk zijn voor de situatie bij Thermphos. Europa greep niet in toen concurrenten van Thermphos fosfor tegen dumpprijzen op de markt brachten. En ook de Nederlandse regering heeft toen geen actie ondernomen.

Om zeep geholpen

De PVV stelt dat de lakse houding in Brussel Thermphos om zeep heeft geholpen. Haaze: "Ook Nederland heeft toen niet met de vuist op tafel geslagen. Dat betekent dat het nieuwe kabinet en Brussel  een behoorlijke bijdrage zullen moeten leveren aan het schoonmaken van Thermphos." De VVD en de PvdA onderschrijven dat de Rijksoverheid en de Europese Unie over de brug moeten komen omdat ze niets hebben gedaan om het faillissement van Thermphos in 2012 te voorkomen.

'Nee'

Tot nu toe hebben het kabinet en Europa steeds nee gezegd op Zeeuwse verzoeken om hulp. Maar volgens VVD-fractievoorzitter Kees Bierens ligt er nu een plan van aanpak dat zo sterk is, dat andere overheden niet op hun handen kunnen blijven zitten. "Nu is wel aangetoond dat de provincie en havenbeheerder Zeeland Seaports deze kosten zonder hulp niet kunnen dragen."

Belastingbetaler

Volgens de PvdA zijn er geen nieuwe argumenten nodig om het Rijk en de EU te overtuigen om Zeeland te hulp te schieten. Fractievoorzitter Anita Pijpelink: "We moeten standvastig blijven pleiten dat Zeeland dit niet alleen kan. Deze klus kan Zeeland niet in zijn eentje klaren. De Zeeuwse belastingbetaler mag hier niet voor opdraaien."

Lees ook:

Sanering Thermphos gaat nog tientallen miljoenen extra kosten
Wie gaat de Thermphos-miljoenen betalen?