Bunker verhuisd naar Bevrijdingsmuseum (video)

Bunker verhuisd naar Bevrijdingsmuseum (video)
Bunker verhuisd naar Bevrijdingsmuseum (video) © OZ
Verplaatsing bunker 2

Trots

NIEUWDORP - ​Stef Traas van het Bevrijdingsmuseum is in zijn nopjes met de nieuwste aanwinst. "Een unieke bunker. Mooi dat we die hier in het park erbij kunnen zetten", zegt Traas trots. "De bunker komt zo te staan dat iedere bezoeker van het park de bunker gelijk ziet."
​'Mooie oefening'
Sergeant-Majoor Koen van de Koninklijke Landmacht leidde de klus om de bunker op zijn plek te zetten. "Een mooie oefening voor mijn mannen", zegt hij. "Normaal gesproken zijn het geen bijzondere objecten waar we mee te maken krijgen. Deze bunker maakt het wel speciaal." 

Opgehesen
De Duitse bunker werd dinsdagavond opgehesen voor vertrek naar het Bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp. Het ophijsen was heel precies werk en ging gepaard met veel overleg. Voordat de bunker op transport kon, moest hij worden verplaatst. Hij werd met touwen en twee bulldozers van zijn plek getrokken.
verplaatsing bunker

Verplaatst

De bunker lag precies onder een hoogspanningsmast. Na het verplaatsen werd ie omhoog gehesen en in een dieplader geplaatst. Het werk nam een groot deel van de late middag en avond in beslag. Een deel van de avond was de Poortersweg afgesloten voor verkeer. 
Ontdekt bij aanleg
De bunker, een mitrailleuropstelling, werd eind maart ontdekt. Er werd ook een kist met granaten gevonden. Die is inmiddels weggehaald. 
Bevrijdingsmuseum
Woensdagochtend komt de bunker aan bij het Bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp, is het plan. Die heeft al een speciale ruimte voor het geschut gereserveerd. 
Bunker verplaatst naar dieplager
Bunker verplaatst naar dieplager © OZ