'Aanspoelen gewone dolfijn is erg bijzonder'

Dode dolfijn aangespoeld op Hooge Platen
Dode dolfijn aangespoeld op Hooge Platen © Pim Wolf
HOOFDPLAAT - Foto: Pim Wolf

'Amper gespot'

"Sinds 1993 zijn er nog maar vier aangespoeld in Zeeland", vertelt Jaap van der Hiele van Eerste Hulp Bij Zeezoogdieren, die de dode dolfijn heeft onderzocht. "Ze worden ook amper levend gespot in onze provincie." Het dode dier werd dinsdag gevonden door een vogelaar.

Een week dood

De gewone dolfijn, Delphinus delphis, is een soort die vooral in de diepe wateren bij de oostkust van Engeland voorkomt. Het aangespoelde exemplaar is een vrouwtje van ruim twee meter lang. Ze weegt zo'n vijftig kilo, de helft van het normale lichaamsgewicht voor een volwassen vrouwtje gewone dolfijn. Het dier was al ongeveer een week dood. 
Dode dolfijn aangespoeld op Hooge Platen
Dode dolfijn aangespoeld op Hooge Platen © EHBZ

Onderzoek

De doodsoorzaak van de dolfijn is nog onduidelijk. De faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht gaat dat onderzoeken. Het dier is daar woensdagochtend naartoe gebracht.

Walvis

Hoewel het aanspoelen van een gewone dolfijn volgens Van der Hiele erg bijzonder is, verbleekte dat nieuws ten opzichte van het andere bijzondere zeezoogdier dat gespot werd aan de Zeeuwse kust: een Groenlandse walvis. Het was de eerste waarneming in Nederland zijn van deze soort.