'Mijn moeder was bang voor onverwachts bezoek van Duitsers'

'Mijn moeder was bang voor onverwachts bezoek van Duitsers'
'Mijn moeder was bang voor onverwachts bezoek van Duitsers' © oz
© Omroep Zeeland

Uitreiking

WISSENKERKE - De gemeentepenning werd uitgereikt als blijk van waardering voor de inzet van Frolking aan de Noord-Bevelandse gemeenschap. De gevechtspiloot was zelf niet aanwezig wegens zijn hoge leeftijd. Scott Fisher van de Amerikaanse Ambassade nam vanmiddag de penning in ontvangst en zal zorgen dat deze bij Frolking terechtkomt. 

Crash

Frolking stortte op 7 oktober 1944 neer op Noord-Beveland. Dit was gevaarlijk grondgebied voor hem, omdat het eiland bezet was door de Duitsers. Familie Van der Maas bood hem onderdak. Het Verzet heeft uiteindelijk gezorgd dat hij onder een valse identiteit naar Antwerpen kon vluchten.

Risico

Kees van der Maas, de zoon van de mensen die Frolking hebben opgevangen, was wel aanwezig. Volgens Kees was het in huis nemen van Frolking niet zonder risico. "Boven in de kast zat natuurlijk iemand die daar niet hoorde", vertelt hij. "Mijn moeder was erg bang dat er onverwachts een paar mensen uit Duitsland voor de deur zouden staan."
Kees en Liesbeth van der Maas
Contact
De familie Van der Maas heeft nog altijd contact met Frolking. In 2013 was hij voor het laatst in Nederland. Liesbeth, de vrouw van Kees, is bang dat het de laatste keer is geweest dat ze hun oude vriend hebben gezien. "De ontmoeting in 2013 stond vooral in het teken van afscheid nemen", zegt Liesbeth. "Hij is natuurlijk ook al op leeftijd." Wel overwegen Kees en Liesbeth om naar Amerika te reizen om Frolking nog één laatste keer te zien.