Zeeuwse vmbo'ers roken meer dan havo- en vwo-scholieren

Zeeuwse vmbo'ers roken meer dan havo- en vwo-scholieren
Zeeuwse vmbo'ers roken meer dan havo- en vwo-scholieren © oz

Grafiek: Top acht rokende scholiren van Zeeland

Weggehaald

MIDDELBURG - De uitslag van het onderzoek heeft een korte tijd op de website van het ZB Planbureau gestaan, maar is inmiddels weggehaald. Omroep Zeeland heeft de volledige uitslag van het onderzoek in haar bezit. De enquête onder de leerlingen van de derde klas vond plaats in 2015. Het gaat om jongeren die aangeven wel eens te roken of dagelijks te roken.
Onderstaand de volledige lijst. Om alle scholen te zien, moet je scrollen. Klik op de kolomkoppen om de volgorde aan te passen.

Grafiek: alle scholen

Weg van lange adem
Pontes Pieter Zeeman in Zierikzee wil niet reageren op de percentages. Calvijn-directeur Bert Vogel wel: "Er wordt de laatste jaren minder gerookt, maar het is nog steeds te veel." "Vooral jongens roken, vaak omdat het stoer is. Hun ouders roken ook vaak, ontmoedigen is een weg van lange adem." Heil in een rookvrij schoolplein ziet hij niet. "Dan gaan ze van het schoolplein af en de wijk in om te roken." 

Rookvrij schoolplein

CSW Bestevaêr in Vlissingen is een van de vmbo's met een relatief laag aantal rokende leerlingen: 13 procent. Daar denken ze juist dat hun rookvrije schoolplein de reden is. Dat schoolplein hebben ze nu een aantal jaren.
© OZ

Groepsdruk

Het Zeeuwse beeld komt overeen met het landelijke. Vmbo'ers zouden gevoeliger zijn voor groepsdruk en op vroegere leeftijd willen experimenteren. Met roken dus ook.

Lageropgeleiden

Onderzoekster Saskia van Dorsselaer van het Trimbosinstituut zegt dat vooral de sociaal-economische achtergrond een rol speelt. "Gezondheidsboodschappen landen eerder bij hoogopgeleiden dan bij laagopgeleiden. Bij de laatsten wordt vaak generaties lang gerookt, vaak in het bijzijn van kinderen."

Ouders minder streng

"Ouders zijn wat minder streng, zeker als ze zelf roken. Let wel, over het algemeen zijn de Nederlandse jongeren de laatste jaren minder gaan roken, maar de vmbo-jeugd rookt nog steeds meer dan die op de havo en het vwo", aldus Van Dorsselaer.