Zeeuwse huizenmarkt iets gegroeid

Te Koop
Te Koop © OZ

Seizoenen

OOST-SOUBURG - In de huizenmarkt worden altijd jaar-op-jaarvergelijkingen gemaakt, omdat je anders naar seizoensschommelingen kijkt. Het laatste kwartaal van ieder jaar is namelijk altijd een piekperiode. Ook in Zeeland, waar in de afgelopen drie maanden ten opzichte van het laatste kwartaal van 2016 zoals te verwachten een daling te zien is geweest.  Ten noorden van de Westerschelde werden in de afgelopen drie maanden 518 huizen verkocht, in Zeeuws-Vlaanderen 120.
Verkoopprijs
Tholen wordt door de NVM bij West-Brabant gerekend en daarvan zijn geen aparte cijfers beschikbaar. De gemiddelde verkoopprijs was in Zeeuws-Vlaanderen 182.000 euro. In de rest van Zeeland was dat 216.000 euro. In beide gevallen een stijging van 1 procent. Landelijk is het gemiddelde trouwens 248.000 euro.
Huizen staan te koop
Huizen staan te koop © Omroep Zeeland
Aanbod
In Noord- en Midden-Zeeland stonden in het eerste kwartaal 1.544 woningen te koop bij NVM-makelaars; 12 procent minder dan in het vierde kwartaal van 2016. In Zeeuws-Vlaanderen was het aanbod 527 huizen. Dat is 2 procent lager dan eind vorig jaar. Gemiddeld staan huizen in Zeeland 300 dagen te koop. Maar bijna de helft is na een jaar nog niet verkocht.
Waardevaster
Huizen in Zeeuws-Vlaanderen worden steeds waardevaster. Sinds de crisis zijn de prijzen daar 5 procent omhoog gegaan. Boven de Westerschelde was er juist een daling van 4 procent. Daar staat tegenover dat in het zuiden van Zeeland huizen nauwelijks boven de vraagprijs worden verkocht. In de rest van Zeeland gebeurt dat in 4 procent van de verkopen.