Zeeuwse trekpaarden halen bomen met speels gemak uit het bos

In Oostkapelle is vandaag een demonstratie gehouden met Zeeuwse trekpaarden. Ze werden ingezet om omgezaagde bomen uit het bos te halen.

Het boomslepen met trekpaarden was tientallen jaren een winterklus voor het noodzakelijk onderhoud van de bossen in ons land. Bovendien het zorgde voor het noodzakelijke hout voor de zagerijen en de open haard.

Ecologisch

Volgens de organisatie is er ook een ecologisch aspect. De machines die in bossen worden gebruikt, belasten volgens de organisatoren van de demonstratie de natuur veel meer dan wanneer hetzelfde werk met trekpaarden wordt gedaan.

Trekpaarden beschadigen namelijk de bodem veel minder dan de machines. Bovendien maken de trekpaarden veel minder lawaai en produceren ze geen uitlaatgassen. En het levert mooie plaatjes op.

Het werkend trekpaard

Vorig jaar vond deze demonstratie voor het eerst plaats. Toen waren het nog de koudbloedpaarden van de Duitse familie Zimmermann, maar dit jaar zijn het de paarden van de Stichting Het Werkend Trekpaard Zeeland die met de boomstronken slepen, echte Zeeuwse trekpaarden dus.

De paarden trekken de bomen 'als luciferhoutjes' uit het bos

Meer over dit onderwerp:
Walcheren Oostkapell trekpaarden bosbouw
Deel dit artikel:

Reageren