'Eindelijk zicht op die 10 miljoen uit Provinciefonds'

Gedeputeerde Ben de Reu van Europese Zaken
Gedeputeerde Ben de Reu van Europese Zaken © Omroep Zeeland
ITEM Uitkering provinciefonds

Delta

MIDDELBURG - Zeeland krijgt al jaren een korting op haar uitkering uit het Provinciefonds, omdat ze ook dividend kreeg uit haar aandelen in de eigen energiemaatschappij Delta. Maar de laatste jaren krijgt de provincie helemaal geen dividend meer uit Delta, dat in financieel zwaar weer zit. De korting is dan ook volgens gedeputeerde De Reu absoluut niet meer op zijn plaats. 

Onderhandelingen

Na lang aandringen gaan onafhankelijke financiële experts van de provincie Zeeland en het IPO - het Interprovinciaal Overleg dat over de verdeling van het Provinciefonds gaat - de boeken van Zeeland bekijken. "Zij moeten vaststellen hoe slecht we er financieel voorstaan", aldus De Reu.

Compensatie

De gedeputeerde hoopt dat de experts voor de zomer met een conclusie komen. Dan zou het IPO in september al kunnen beslissen, dat Zeeland volgend jaar een compensatie krijgt voor de korting uit het Provinciefonds. Die compensatie wordt opgebracht door het Rijk en alle provincies samen.

Thermphos

"We weten niet of die compensatie precies 10 miljoen zal zijn. Maar we kunnen als provincie extra geld op dit moment heel goed gebruiken", stelt De Reu. De provincie kampt momenteel onder meer met een peperdure rekening voor de sanering van het vervuilde terrein van de failliete fosfor-fabrikant Thermphos.