Kadaver van walvis gevonden bij Westkapelle

Te ver vergaan

WESTKAPELLE - Het dier was ongeveer vier meter lang en in verregaande staat van ontbinding. De bemanning van de reddingsboot heeft geprobeerd het dier aan boord te krijgen maar dat is mislukt. Het weefsel was te ver vergaan. De KNRM heeft het kadaver laten liggen, het levert geen hinder op voor de scheepvaart.
kadaver walvis
kadaver walvis © OZ

Zeezoogdier

Het walviskadaver is overigens niet van de veelbesproken Groenlandse walvis. Dat zeldzame zeezoogdier werd afgelopen weekend gespot voor de Walcherse kust. Het was de eerste keer dat het dier in Nederlandse wateren gezien werd. Die walvis was met een lengte van zo'n twintig meter een stuk groter dan het gevonden kadaver.

Dwergvinvis

Het is nog niet duidelijk of het gaat om hetzelfde kadaver dat eerder werd gezien voor de Belgische kust, bij Oostende. Een Belgische bioloog identificeerde dat dode dier als een dwergvinvis, op basis van het formaat van het dier en de - toen nog als zodanig herkenbare - keelgroeven. De verwachting was toen nog dat de stroming het dode dier zou meenemen naar de Franse kust.