'Afgebrand fruitbedrijf voor de pluk weer opgebouwd'

'Afgebrand fruitbedrijf voor de pluk weer opgebouwd'
'Afgebrand fruitbedrijf voor de pluk weer opgebouwd' © Omroep Zeeland
© provicom

Apparatuur

KAPELLE - Bij de brand werden vier loodsen vernietigd, inclusief de apparatuur in die loodsen. Daar stonden meerdere machines voor het sorteren en verpakken van het fruit en een deel van de oogst. 

Versneld

Volgens Leo Remijn, directeur van De Zeeuwse Verzekeringen is het onderzoek naar het wel of niet vergoeden van de schade op verzoek van de ondernemer versneld uitgevoerd. "We willen zo snel mogelijk handelen en er met alle betrokken partijen voor zorgen dat de onderneming voor de oogst van 2017 weer volledig operationeel is."

Vervangen

Door het versneld vergoeden van de schade kan het fruitbedrijf de loodsen nu gaan herbouwen. De verpakkings- en sorteerlijnen die door de brand vernietigd zijn, moeten worden vervangen voordat de fruitpluk in september weer van start gaat.
De brandweer ruimt de brokstukken op van afgebrande loodsen in Kapelle
De brandweer ruimt de brokstukken op van afgebrande loodsen in Kapelle © Omroep Zeeland
ITEM Schade brand vergoed

Innovatief

De verzekeraar noemt de onderneming een 'zeer ambitieus en innovatief fruitteeltbedrijf'. Doordat de verzekeraar de schade vergoedt, is De Zeeuwse Verzekeringen ook betrokken bij de ontwerpfase en het bouwtraject.

Relatief onschuldige brand

Uit het onderzoek blijkt dat de brand veroorzaakt is door een combinatie van menselijk handelen en een aantal bijzondere omstandigheden. Wat begon als een relatief onschuldige brand, ontwikkelde zich sneller dan verwacht tot een grote uitslaande brand in een stapel kisten die uiteindelijk het bedrijf grotendeels in de as legde.

Medewerker

De brand brak om 16:30 uur uit. Een medewerker van het bedrijf heeft meteen de brandweer gebeld. In eerste instantie was het een normale brandmelding. Terwijl de brandweer deze in eerste instantie nog vrij kleine brand aan het blussen was, breidde het vuur zich razendsnel uit.

Tekort aan bluswater

De brandweermannen hebben nog geprobeerd de verspreiding van de vlammen tegen te gaan door kisten te verplaatsen en voertuigen uit de loodsen te rijden. Maar door de harde wind en een tekort aan bluswater lukte het de brandweer niet om verder verspreiden van de vlammen te voorkomen.