Kanon na 5.000 uurtjes poetsen weer zo goed als nieuw (video)

Bevrijdingspark geschut
NIEUWDORP - U-boot
De afgelopen jaren hebben vrijwilligers zich over het kanon ontfermd en het helemaal opgeknapt. Het gaat om een stuk geschut dat eigenlijk werd gebruikt op Duitse duikboten, ook wel U-boten genoemd. Dit kanon werd echter gevonden op het wrak van een Duitse mijnenlegger in het Veerse Meer. Dat schip is daar in de Tweede Wereldoorlog gezonken nadat het op een eigen mijn was gevaren. Het verhaal en de vindplaats in Zeeland maken het kanon volgens Stef Traas van het Bevrijdingsmuseum tot een grote aanwinst voor de collectie.
Roest
Het kanon zag er niet best uit toen vrijwilliger Rob van der Klooster en de rest van de groep het onder ogen kregen. Het zat onder de roest en een dikke kleiachtige aangekoekte laag. Ze haalden het kanon helemaal uit elkaar en knapte alle onderdelen op. Stukken die niet meer te redden waren zijn vervangen. "We zijn trots op het resultaat", zegt Van der Klooster. "Nu gaan we niks meer uit de weg." 
Gerestaureerd kanon met vrijwilligers
Gerestaureerd kanon met vrijwilligers © Omroep Zeeland
Expositiehal
De komende dagen is het geschut in het bevrijdingspark bij het museum te zien. Daarna gaat het even terug naar de opslag en krijgt het later een permanente plek in de nog te bouwen expositiehal.

Plannen

Volgens het bevrijdingsmuseum is er nog altijd ruimte voor nieuwe pronkstukken. Zo kwam er vorige week redelijk onverwacht een extra bunker bij het park. Daarnaast zet het museum in op de Liberation Route die in Zeeland met meer dan honderd punten het verhaal van de bevrijding moeten vertellen.