'De AED heeft het leven van die man gered' (video)

'De AED heeft het leven van die man gered' (video)
'De AED heeft het leven van die man gered' (video) © Omroep Zeeland
Reanimatiecampagne instart 1

Hartstilstand

RENESSE - Angela Heijboer was onderweg naar haar werk, toen ze een auto tegen een boom zag staan. "Ik zag al wat mensen er om heen staan en twijfelde even of ik uit zou stappen. Ik zag niet veel actie, dus heb dat toch maar gedaan.  In de auto zat een echtpaar, de vrouw was aanspreekbaar, de man niet. Hij bleek een hartstilstand te hebben. Ik heb hem samen met anderen uit de auto gehaald en ben meteen begonnen met reanimeren."

Enorme klap

Jascha Tra werkt die dag in duikcentrum De Witte Boulevard dat precies tegenover de plek van het ongeluk ligt. "Ik hoorde een enorme klap en ben naar buiten gerend. Ik heb 112 gebeld en heb de AED die in de winkel hangt gepakt. Dat apparaat heeft het leven van die man gered."
© Omroep Zeeland

Eerste keer

De man krijgt niet direct hartslag terug, maar bij de derde schok is het raak. Voor Angela Heijboer, verpleegkundige in het dagelijks leven, was het best een stap om de reanimatie te beginnen. "Ik heb geleerd hoe het moet, maar dit was de eerste keer dat ik het in praktijk moest brengen. Ik denk er nog vaak aan, ik rijd bijna elke dag langs de plek waar het gebeurde."

Succesvolle reanimatie

Ook voor Jascha Tra was het de eerste keer dat hij moest reanimeren. "Als duikinstructeur heb ik reanimatiecursussen gevolgd en nu was het zover. Dat het een succesvolle reanimatie is geweest, heeft me een goed gevoel gegeven. Het gaat goed met de man."
Reanimeren
Reanimeren © OZ

Een leven redden

Angela en Jascha zijn er van overtuigd dat de man het niet gered had als hij had moeten wachten op hulp van de ambulance. "Bij een hartstilstand zijn de eerste zes minuten cruciaal. Vaak haalt de ambulance dat niet, daarom is het zo belangrijk dat zoveel mogelijk mensen kunnen reanimeren en zich aansluiten bij Hartveilig Wonen, een netwerk van vrijwilligers die mensen met een hartstilstand te hulp schieten. Als er dan iets gebeurt in jouw buurt, krijg je een berichtje en kun je wellicht een leven redden."

Cursus

Omdat er relatief weinig Zeeuwen kunnen reanimeren, is Hartveilig Wonen, een campagne begonnen om Zeeuwen aan de reanimatiecursus te krijgen. In totaal kunnen 500 Zeeuwen gratis leren reanimeren.