Krijgen drugssmokkelaars Cadzand jarenlange celstraf?

Krijgen drugssmokkelaars Cadzand jarenlange celstraf?
Krijgen drugssmokkelaars Cadzand jarenlange celstraf? © OZ
© Omroep Zeeland

Noodweer

ROTTERDAM - Het schip liep in januari vorig jaar met duizend kilo cocaïne aan boord aan de grond voor de kust van Cadzand-Bad. Dat gebeurde tijdens hevig noodweer. Tegen de vier mannen, drie Zeeuwen en een Brabander, eiste het Openbaar Ministerie in maart straffen van zes tot tien jaar.
Cocaïne uit Paramaribo
"Hoe een flinke storm roet in het criminele eten gooit". Zo typeerde de officier van justitie op de zitting in maart het avontuur dat de mannen in januari 2016 hadden meegemaakt. En het leek aanvankelijk zo eenvoudig. De cocaïne zou in Paramaribo in een schip worden geladen om vervolgens op zee te worden overgeladen in een vissersbootje en dan in Zeeland aan land worden gebracht. Zo zou de coke met een straatwaarde van 30 miljoen euro Nederland en Europa worden binnengesmokkeld. 
Chaos alom
Maar het liep faliekant anders. Er stak een storm op en 's nachts bij het overladen raakte de radarinstallatie van het vissersbootje beschadigd. Ook kwam er een spanband in de schroef terecht, waardoor het schip deels onbestuurbaar werd. Kortom, chaos alom. Op een gegeven moment raakten de vier mannen zo in paniek dat hulp werd ingeroepen. "Het was alsof we dood zouden gaan," verklaarde één van de betrokkenen tijdens een verhoor. 
Gered door de KNRM
Dat gebeurde niet, vooral omdat moedige mannen van de KNRM Breskens hen redde en aan land bracht. Vanwege het zware weer werd het bootje achtergelaten op zee. Pas uren later strandde het bij Cadzand-bad. Eerst leek er niets aan de hand, totdat de politie en douane 32 pakketten met wit poeder onder de vloer van het bootje ontdekten. Het was 1075 kilo cocaïne, een grote vangst. 
interieur De Zeeland vlak na de vondst
interieur De Zeeland vlak na de vondst © OZ

Zwijgrecht

Tijdens de rechtszaak die medio maart diende in Rotterdam zwegen de vier mannen als het graf. Na iedere vraag beriepen ze zich op hun zwijgrecht. Dit leidde tot lichte irritatie bij de rechtbankpresident. Tegen de 52-jarige verdachte uit Steenbergen zei ze: "U hoeft echt niet iedere keer een beetje bozig te reageren, als ik een vraag stel. Een beroep op het zwijgrecht was echt voldoende."
Blanco strafbladDe drie Zeeuwse verdachten leken tijdens de rechtszaak eerder de meelopers en sjouwers dan de breinen achter de operatie. De drie hadden een blanco stafblad, in tegenstelling tot de Brabander, die al eerder was veroordeeld voor drugs- en verboden vuurwapenbezit. Hij hoorde dan ook tien jaar cel tegen zich eisen, de zwaarste straf.
Acht jaar celEen 25-jarige man uit Wolphaartsdijk hangt acht jaar cel boven het hoofd. Hij was mede-eigenaar van de vissersboot en wist waarschijnlijk goed wat de plannen waren. De twee andere mannen, één van 43 uit Vlissingen en één van 31 uit Middelburg, wacht - als het OM haar zin krijgt - zes jaar straf. 
Gerechtsgebouw Rotterdam
Gerechtsgebouw Rotterdam © rechtenvrij

Gewoon aan het vissen

Vandaag moet blijken in hoeverre de Rechtbank Rotterdam meegaat in deze eis. De mannen zelf ontkennen iedere betrokkenheid bij de drugssmokkel. Ze waren in de bewuste nacht slechts de zee opgegaan om te sportvissen, verklaarden ze tijdens hun verhoor. Tijdens de storm lagen ze te slapen. Hoe de duizend kilo cocaïne aan boord van het scheepje is gekomen? De mannen hadden geen idee. Misschien heeft iemand de drugs wel aan boord gebracht toen het bootje al op het strand lag.
Absurde vragenOp de zitting leidde dit tot een absurde hypothetische vraag van de rechter: welke crimineel loopt op het strand van Cadzand en denkt; hé een aangespoeld bootje, laat ik daar eens 1000 kilo drugs in verstoppen?
Zij en haar collega-rechters doen donderdag om 13.00 uur uitspraak in deze zaak.